Мађарски премијер Виктор Орбан у писму председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен поновио је данас позив Бриселу да надокнади његовој земљи трошкове заштите границе Европске Уније.

У писму објављеном на званичном сајту владе, Орбан тврди да су до сада мере заштите границе Мађарске постале „узор” у целој Европи, преноси МТИ.

  • Нова миграциона криза се одвија на прагу Европске уније. Као што знате, хибридне употребе миграција које потичу из Белорусије, као и катастрофална евакуација снага безбедности из Авганистана могу потенцијално довести до још теже кризе од оне којој смо били сведоци 2015. године – написао је мађарски премијер.

Виктор Орбан је рекао да верује да је једини разлог тренутне „крхке стабилности“ ЕУ чињеница да Мађарска, заједно са другим државама чланицама, успешно штити спољне границе Уније.

  • Само је Мађарска до сада потрошила преко 1,64 милијарде из националног буџета за заштиту граница – написао је Орбан.

Он је напоменуо да је Мађарска била међу првим земљама које су изградиле физичку граничну ограду, што се показало током протеклих година да може да заштити безбедност грађана и Уније у целини.

Орбан је нагласио и да су временом мађарске мере заштите границе постале узор, као и да се граничне ограде сада такође граде у Грчкој, Шпанији, Бугарској, Словенији, Естонији, Литванији, Летонији и Пољској.

  • Све ово оправдава захтеве за финансирање које Мађарска већ дуго помиње – поручио је Орбан.

Он је написао да је време да Комисија уради оно што је требало већ одавно – да препозна да је заштита спољне границе неспорна манифестација европске солидарности и да напори држава чланица у том контексту заслужују признање и подршку.

Орбан наводи да ЕК не може да игнорише „значајан материјал, људске и финансијске ресурсе“ које је Мађарска уложила у заштиту унутрашње безбедности ЕУ у протеклих шест година.

  • Мађарска је одлучила да преузме пуну одговорност за укидање илегалних миграција дуж јужног дела спољних ЕУ граница, а сада је обавеза Уније да поштено допринесе нашим напорима и расходима – навео је Орбану у писму.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар