Некадашњи шеф Косовске верификационе мисије ОЕБС, познат као главни одговорни за режирање инцидента у Рачку, рекао је да је тзв. корекција граница неправедна за тзв. Косово, те да је Србија у јачој позицији.

– Нисам чуо могућа решења из преговора која би била прихватљива за решавање проблема.Видим да је једна страна спремна да преговара и говори о будућности, док је друга веома непромењена у свом ставу да је Косово још увек део Србије. Србија наставља да изазива проблеме на северу Косова са српском мањином. Србија је у јачој позицији. Они имају подршку Русије и других земаља на својој страни. Косово је у слабој позицији. Само се надам да ће свако ко преговара за Косово остати упоран да би било неприхватљиво ништа мање од признавања независности Косова. Мало сам забринут да је садашња политичка класа, неки њени чланови, забринути због још једног облака који се надвија преко Специјалног суда за злочине ОВК. Неки од њих сматрају да ако не раде оно што кажу Европска унија или Сједињене Државе, лако их могу оптужити. Специјално тужилаштво је одавно покренуто и ја нисам чуо никакве оптужбе против било кога, али знам да су неки у садашњем руководству забринути да би могли бити лично оптужени за ратне злочине – рекао је Вокер.

Он је забринут јер сматра да САД више немају ентузијазам да подржавају Косово као независну државу.

– Мислим да су Сједињене Државе покушале да се повуку из своје претходне снажне посвећености Косову као независној држави из више разлога. Пажња се пребацује на друге проблеме у другим деловима света. Косово је мала земља. Сједињене Државе се не ослањају на Косово за било шта, тако да интереси нису исти. Не бих рекао да су Сједињене Државе изгубиле интерес, али да губе ентузијазам који им је потребан да помогну Косову да се развије као земља коју многи желе да буде. У тренутној америчкој администрацији не мислим да постоје људи који су били укључени у ослобађање или независност Косова или који су свесни онога што се догодило пре масакра у Рачку. Тешко је објаснити колико је била лоша ситуација за народ Косова под Слободаном Милошевићем. И нисам видео никакав знак од београдске владе да промени однос према Косову, док су Сједињене Државе прешле на став да је било какав споразум прихватљив за нас. То ме фрустрира! – рекао је Вокер за ВоА.

Вокер је у интервјуу истакао да сматра да је оно што се догодило у Рачку створило лажну републику Косово и у интервјуу није признао да је заправо он тај који је исценирао инцидент и слагао међународну јавност.

Фински форензичар Хелен Ранта потврдила да су је Вилијам Вокер и западне дипломате терале да фингира извештај о злочину у Рачку.

Судија Даница Маринковић каже да су представници ОЕБС показивали и за време 1999. године пристрасност према албанским терористима на Косову и Метохију.

– Покушавали су три дана мене да спрече да уђем у Рачак, а знали су да је тамо било велико упориште терориста – рекла је судија Маринковић у „Ћирилици“.

Догађаји у селу Рачак из средине јануара 1999. године су већ годинама мета лажи и манипулације албанских и западних медија, јер је „Случај Рачак“ послужио албанском лобију да представи да су у том селу 15.1.1999. године убијени албански цивили, што је НАТО пакту касније омогућило да оправда своју агресију на СР Југославију 24. марта 1999. године.