Након три деценије он и његова странка изгубиће веома важне полуге које су до сада имали, али ипак, Ђукановић последњих неколико дана није седео скрштених руку. Повукао је неколико потеза који ће, већ на почетку, спутати и отежати рад нове црногорске владе, а циљ му је да је обори најкасније следеће године.

Да би успео у својој намери, Ђукановић је неколико својих кадрова „потурио“ мандатару Здравку Кривокапићу. Тако ће успети да контролише не само Кривокапића, већ и министре који долазе из редова доскорашње опозиције.

Поставља се питање зашто је мандатар Здравко Кривокапић учинио уступак Милу Ђукановићу тиме што ће у свој тим кооптирати кадрове одлазеће власти?

Управо овај потез изазвао је оштре реакције црногорске јавности, пре свега грађана који су гласали против Мила Ђукановића.

Сада је нејасно да ли ће и колико нова влада успети или хтети да направи отклон од Ђукановићеве политике, као и да ли ће Кривокапић испунити све оно што је грађанима обећавао током предизборне кампање. Ђукановићеви антисрпски потези нису изненадили Андрију Мандића из ДФ-а.

Он каже да је било очекивано да Ђукановић, на крају своје владавине, још једном повуче потезе против српског народа и државе Србије.

  • Ми који знамо природу и карактер овог дукљанског режима очекивали смо да повуку потезе који су уперени против нашег народа. Од 1997. године, од Ђукановићевог заокрета, сваки потез те власти био је против српског народа у Црној Гори – рекао је Мандић.

Ђукановићев циљ је да већ на почетку ослаби капацитет и снагу нове владе, јер ће му тако бити лакше да уђе у предизборну кампању за председничке изборе, који се очекују следеће године. Зато ће, кажу упућени, учинити све да ова влада падне за годину дана.

  • Он жели да влада буде што слабија, да падне следеће године, а да се онда истовремено организују председнички и парламентарни избори. Ђукановић сматра да му је то шанса да поврати апсолутну власт, коју је до сада имао, каже извор из Подгорице.

Милан Кнежевић каже да ће ДФ подржати нову владу, али да неће бити њен део.

  • Мандатар Кривокапић од нас је тражио 200 дана, као тест, и у томе смо га подржали. Очекујемо да у првим данима власти уради веома важне ствари, пре свега да у Подгорицу врати амбасадора Србије Владимира Божовића, а онда да суспендује спорни Закон о слободи вероисповести и да преиспита одлуку Мила Ђукановића о признању такозване државе Косово – казао је Милан Кнежевић, један од лидера ДФ-а.

М. Ј.

Оставите Коментар