Према тврдњама они су се разболели од мистериозне болести, чији су симптоми мигрене, мучнина, поремећај памћења и вртоглавица, пише Ројтерс.

Око две стотине америчких чиновника и чланова њихових породица погођено је „хаванским синдромом“ за који америчка дипломатија користи појам „Анормални здравствени догађај“.

Према тврдњама они су се разболели од мистериозне болести, чији су симптоми мигрене, мучнина, поремећај памћења и вртоглавица, пише Ројтерс.

Позивајући се на садашње и бивше политичке чиновнике САД-а, Вол Стрит Журнал пише да је ЦИА протеклих недеља евакуисала обавјештајца који је деловао у Србији и који је претрпео озбиљне последице неуролошких напада, познатих као „хавански синдром“, преноси Дојче Веле.

Инцидент на Балкану о којем се, како наводи амерички лист, раније није извештавало, последњи је у низу сличних случајева за које се сумња да је реч о нападима уз помоћ неке врсте усмереног енергетског извора.

ЦИА је према Ројтерсовој вести повукла шефа свог кабинета у Бечу, након што је критика његовог рада постала гласна. Новинска агенција се позива на Вашингтон Пост, а овај се лист пак позива на неименоване изворе из саме тајне службе. Наводно је бивши шеф давао неумесне изјаве о „хаванском синдрому“, који се учестало јављао код америчког дипломатског особља у Бечу. Још у јуну је Министарство спољних послова Аустрије обећало помоћ у расветљавању ових збивања, али до данас јавност није сазнала је ли обећање испуњено.

Leave a Reply