Прописи су недвосмислени: право преноса најважнијих утакмица може да има само ТВ станица са националном фреквенцијом и грађани то не треба да додатно плаћају.

Јунајтед група брутално и некажњено наставља да крши законе Републике Србије, а милиони грађана остају ускраћени права да гледају утакмице своје фудбалске репрезентације!

Како квалификације за Светско првенство у Катару улазе у финиш, поново се актуелизује тема директних телевизијских преноса мечева које играју најбољи српски фудбалери.

Јунајтед група, на чијем је челу контроверзни тајкун Драган Шолак, одлучила је да игнорише више пута поновљене молбе јавног медијског сервиса РТС за договор о откупу права на преносе утакмица репрезентације Србије.

Према саопштењима РТС-а, из Шолакове компаније прво нису ништа одговорили на званичне дописе из кабинета генералног директора Драгана Бујошевића, а последњи пут су чак одбили да приме коверту са његовим писмом.

Међутим, питање је да ли РТС уопште треба да било шта пише Јунајтед групи или заправо само треба да их тужи!

Јер, важећи прописи Републике Србије на ову тему су потпуно јасни и недвосмислени. Ко и како може да преноси утакмице фудбалске репрезентације Србије уређено је правним актима: Закон о електронским медијима, у члану 64, као и “Правилник о начину формирања Листе најважнијих догађаја од посебног значаја за све грађане и остваривању права на приступ догађајима од великог интереса за јавност”.

А ту јасно стоји да “право преноса најважнијег догађаја може стећи само пружалац услуге телевизијског емитовања чија зона покривања обухвата целокупно подручје Републике Србије и коме је приступ слободан”.

Новинар Драгиша Ковачевић, некадашњи директор Студија Б и власник спортског СОС канала, каже да од овога не може да буде јасније.

  • Закон и Правилник недвосмислено упућују на то да утакмице српске репрезентације може да преноси само ТВ станица са националном фреквенцијом! То никако не могу да буду телевизије Нова и Спорт Клуб, које се емитују преко кабла. Па ни дигитални сервис ЕОН на који можете да се претплатите не задовољава одредбе Закона, јер ту пише да грађани Србије морају имати “слободан приступ” преносима утакмица, а не да их додатно плаћају – објаснио је Ковачевић за ТВ Панчево.

Јунајтед група је имала обавезу да преносе утакмица наше репрезентације понуди националним емитерима, а пре свих РТС-у, који би заузврат дали велики новац за откуп права. Међутим, Шолакова компанија је проценила да јој се више исплати да рекетира грађане Србије, да им преко СББ-а и сервиса ЕОН практично изнуђује новац, а притом да брутално крши правне прописе.

  • Из Јунајтед групе се преко својих медија попут N1 стално жале да их актуелна власт у Србији притиска, али овде имате чињеницу да они годинама просто газе по законима ове државе, по правилницима, по одлукама РЕМ-а, и са тим пролазе потпуно некажњено – закључио је Ковачевић.

Прописи кажу: кабловски ТВ канали који се могу пратити само у појединим кабловским мрежама или путем дигиталних сервиса, а то су управо телевизије Нова и Спорт клуб, не могу да имају ексклузивно право преноса спортских догађаја који су на званичној Листи догађаја од посебног значаја.

Међутим, када примењујете рецепт Драгана Шолака и Јунајтед групе – па једну фирму региструјете у Луксембургу, другу у Швајцарској, трећу у Холандији, четврту у Аустрији, пету на Британским Девичанским Острвима, шесту ко зна где, а у Србији такође нелегално обављате “прекогранично емитовање”, заправо користите је само за своју медијску пропаганду и да узимате новац грађана који потом у џаковима износите из земље – посебна је мистерија кога уопште треба тужити и који суд би за тај процес био надлежан.

А ако би овлашћене државне институције просто наложиле оператеру СББ да поштује прописе и из своје понуде уклони Спорт клуб и Нову док противзаконито преносе утакмице наше репрезентације, ето огромне буке у земљи и иностранству како се “гуше медијске слободе”.

Укратко: Шолак и његова компанија су се одметнули од закона Србије!

Да можда ипак није све бизнис и да у понашању Јунајтед групе постоји и доста политике указује чињеница да је ова компанија у Хрватској омогућила да утакмице националне репрезентације преноси јавни сервис HTV, док у исто време у Србији већ годинама игнорише РТС!

Leave a Reply