Шпанска влада је одбацила било какав ултиматум Каталоније који води ка самоопредељењу тог региона и саопштила да остаје фокусирана на свеобухватан дијалог како би се решила сецесионистичка криза.

„Ми не прихватамо ултиматуме“, рекла је новинарима портпаролка владе и истакла да је самоуправа у реду, али да независност не долази у обзир, преноси Ројтерс.

Каталонски парламент изгласао је раније одлуку којом је одбачена пресуда Врховног суда Шпаније, а којом се са јавних функција суспендују бивши каталонски лидер Карлес Пуџдемон и још пет сепаратистичких политичара.

Парламент је подржао и предлог да шесторо чланова парламента који су или побегли из Шпаније или су у затвору, могу да пренесу своје гласачко право на члана странке, што је, како је оценила агенција Ројтерс, нови застој у односима Каталоније са Мадридом.

Шпански Врховни суд у јулу је одлучио да са јавних функција уклони Пуџдемона и друге сепаратистичке политичаре због њихове улоге у организовању референдума о независности 1. октобра 2017. године. Широм Каталоније јуче у подне су људи одржали минут ћутања како би обележили годишњицу од референдума, а у центру Барселоне се окупило на десетине хиљада Каталонаца у знак обележавања прве годишњице референдума о независности.

Демонстранти су, накратко, покушали да блокирају путеве и пруге у том североисточном региону Шпаније.

Шпански премијер Педро Санчес залаже се за дијалог о будућности Каталоније, али је искључио било какав корак у правцу независности.