Елем, припадници литијског покрета, који су представљали камен темељац за изборну побједу над Ђукановићевом диктатуром, са одређеном дозом збуњености и невјерице посматрали су такво програмско опредјељење Владе. Јер, као што знамо: током чудесних литија није било ријечи о некаквим интеграцијама и поглављима, већ прије свега о одбрани Цркве, па и о неком општем ослобођењу наше земље, које би могло подразумијевати и самосталан и суверен став у било каквим преговорима са страним ентитетима.

Актуелна Влада, на челу са Здравком Кривокапићем, је од самог свог формирања инсистирала да су европске интеграције приоритет њеног дјеловања. Дакле, све друго, укључујући и демонтажу накарадног, диктаторског Система, ставила је у други план у односу на европске интеграције. (Неко ће рећи: такве европске интеграције подразумијевају демонтажу претходног система; али не, демонтажа диктатуре подразумијева инструменте специјалних закона и аката, а то није било препоручљиво од стране Европске комисије, из простог разлога што је она годинама уназад затварала очи и није констатовала аутократску природу бившег црногорског режима).
Елем, припадници литијског покрета, који су представљали камен темељац за изборну побједу над Ђукановићевом диктатуром, са одређеном дозом збуњености и невјерице посматрали су такво програмско опредјељење Владе. Јер, као што знамо: током чудесних литија није било ријечи о некаквим интеграцијама и поглављима, већ прије свега о одбрани Цркве, па и о неком општем ослобођењу наше земље, које би могло подразумијевати и самосталан и суверен став у било каквим преговорима са страним ентитетима. Већ сам истицао у неком од претходних текстова: званична државна позиција умјереног евроскептицизма, насупрот поданичком прихватању свих диктата са стране, убрзала би интеграцију у ЕУ, уколико је то оно што грађани заиста желе.
Дакле, политике актуелне Владе, које се огледају и у економском програму којем је дато име “Европа сад!”, наглашено су еврофилске, а каткад залазе и на терен еврофанатизма. Који је био јучерашњи одговор Европске комисије на такве политике и дјеловање Владе? Такав да је Европска комисија, у свом редовном Извјештају за Црну Гору, политикама Владе дала најнижу оцјену до сада. Европска комисија је повољније оцјене давала чак и диктаторском режиму, који је дискриминисао грађане и гушио слободе.
Са таквом оцјеном Европске комисије актуелна Влада, а прије свега Здравко Кривокапић, морају се сада суочити. Премијер је, шокирајући литијски покрет који га је устоличио, цјелокупан државнички кредибилитет уложио у еврофилство. Као одговор на то, Европска комисија га јуче није наградила, већ дискредитовала. Разлоге за такву дискредитацију треба пажљиво анализирати, али би Здравко морао преузети одговорност за неуспјешан европски пројекат. Уосталом, у току је реконструкција Владе и могуће су разни састави нове власти од стране парламентарне већине. Реална алтернатива су ванредни избори, које би требало темељно припремити, тј. они се не би смјели одржати без сређивања бирачког списка. У таквом развоју догађаја, формирање временски крајње ограничене техничке Владе од стране парламентарне већине, чији би једини задатак био чишћење бирачког списка и стварање услова за регуларно одржавање ванредних избора – представља прихватљиво решење.

Бошко Вукићевић

Оставите Коментар