Усташки фанатици у Хрватској прешли су све могуће границе и сада оптужују Србе да су сами себе убијали током геноцидне акције ‘Олуја’!

Уочи 23. годишњице страшног злочина, хрватски генерал Маријан Марековић ‘открио је’ да су српски тенкови августа 1995. газили свој народ у избегличким колонама!?!

Покушај сејања сумње

Марековић је ове шокантне тврдње изнео у изјави за недељник ‘Глобус’ покушавајући да оповргне представу о ‘Олуји’ као акцији у којој су српске снаге пружале слаб отпор.

– Ми, Хрвати, имали смо погибије заповедника бригаде у Лици, у Сиску, заповедника гардијске бојне код Петриње. Свестан сам великих жртава, погинулих и тешко рањених. Зато ми смета када се данас покушава створити утисак да су Срби само побегли. Када вам гину заповедници бригада, то није нека бежанија. Друга је ствар кад је отпор српских снага постао узалудан, тада им је преостало само бежати главом без обзира. Чак су на подручју од Глине према Двору на Уни властитим тенковима газили своје људе, цивиле и њихове колоне… – дословце је изјавио Марековић.

Коментаришући ове беспризорне лажи, српски генерал у пензији Божидар Делић истиче да их треба схватити као поруку из домена психолошко-пропагандног рата.

– Циљ оваквих изјава је да се посеје семе сумње и зла у српском народу и да се прикрију организовани злочини хрватске државе и њене војске. Овакви покушаји раздора у српском националном бићу били су и остаће стална пракса, што је историјски и потврђено. Хрватска никад неће бити добар сусед. Увек ће бити непријатељ који је у дослуху са нашим другим непријатељима – изричит је Делић.

Саво Штрбац, директор ‘Веритаса’, сматра да су Марековићеве оптужбе манипулација коју Хрвати годинама покушавају да потуре читавом свету.

– Хрвати желе да покажу да су Срби лош народ који је сам себе убијао. Међутим, истина је да је српска војска српски народ упућивала да се спасава, јер напред су их чекале усташе, а назад усташе са муслиманима. Зато су људи напуштали возила и носили шта су могли у рукама. Затим су тенковима газили већ празна возила како би направили чист пролаз. То је истина, али живог човека нису прегазили… – објашњава Штрбац.

Бројке о „Олуји“

* У ‘Олуји’ је учествовало је 138.500 Хрвата и страних плаћеника
* Хрватима су се супротставиле српске снаге од око 31.000 војника
* Протерано више од 250.000 Срба
* Више од 3.000 убијених и несталих Срба

Поносе се грозотом

На другој страни, лидер ‘Народне мреже’ Владан Глишић оцењује да је данашња Хрватска само наставак НДХ.

– Прослава злочиначке акције ‘Олуја’ исто је што и Томпсонове усташке песме, које хрватска председница Колинда сматра нормалном музичком понудом. Закључак свега је тај да чега се нормални стиде, тиме се Хрвати поносе – закључује Глишић.

‘Џерусалем пост’: У Хрватској се велича усташки режим

Према писању израелског листа ‘Џерусалем пост’, у Хрватској се „још велича геноцидни усташки режим“.

„Прослава успеха хрватских фудбалера претворила се у неофашистичку екстраваганцију, а фудбалери су певали уз Томпсона, који велича геноцид усташког режима. Чак и музеј у Јасеновцу, највећем усташком концентрационом логору, представља ублажену верзију догађаја и нема ниједну фотографију његових петоро управитеља, који су масовне убице“, пише овај лист.

Д. Кљајић

Извор: informer.rs