Годинама важи за контроверзног бизнисмена, који је, захваљујући огромном богатству, стекао статус некога ко пресудно утиче на дешавања у Црној Гори. Сада је одлучио да активности додатно појача и у другим државама, укључујући и Србију.

Миодраг Давидовић Дака, контроверзни црногорски моћник, поново је доспео у жижу јавности, и то због тајних састанака у Бањалуци и очигледне припреме терена за рушење власти у Србији. У јавност су испливали детаљи са недавног сусрета Давидовића са председавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком, у друштву владике будимљанско-никшићког Јоаникија.

Пустио пипке

Овај састанак одржан је у тајности због више него јасних интереса Давидовића и његових чврстих амбиција да одлучујуће утиче на политичка збивања не само у Црној Гори већ и у Србији, БиХ и другим земљама у окружењу. Такав утицај овог силног Никшићанина потиче из његових јаких веза у криминалним, обавештајним, црквеним, пословним и политичким структурама, а опсег његових активности на свим овим пољима превазилази регион, па је присутан у Русији, Уједињеним Арапским Емиратима, Белорусији, Ираку, Јужном Судану, Нигерији… О свему томе, као и о његовом огромном утицају у СПЦ, сведоче оперативна сазнања у која је Курир имао увид.

Давидовић је, како се наводи у једном од тих извештаја, дуги низ година, још од бурних деведесетих година, укључен у различите нелегалне активности, почев од шверца цигарета, илегалне трговине нафтом и нафтним дериватима, куповине и продаје војног наоружања, па све до прања новца за свој рачун, али и за рачун црногорске мафије, са чијим појединим вођама се доводи у блиску везу. Безбедносне службе сумњају да је један од многих извора Давидовићеве моћи пријатељство и пословни однос који годинама има с контроверзним бизнисменом Браниславом Браном Мићуновићем, такође Никшићанином.

Захваљујући несумњивој финансијској моћи, контроверзни Дака је дуги низ година практично господар многих политичких актера у Црној Гори. Оперативна сазнања описују Давидовића као човека који је пажљиво каналисао своје новчане донације и тако пресудно утицао на политичке догађаје, попут оног круцијалног у новијој историји Црне Горе – да Здравко Кривокапић постане црногорски премијер.

Не жали паре

Оперативни подаци несумњиво показују да је Давидовић сличан посао започео и у Србији, па је у рушење актуелне српске власти кренуо и финансирањем више овдашњих десничарских организација. Тако је безбедносним службама познато да је Давидовић у претходном периоду директно утицао на активности које спроводи Бранислав Окука, председник ИО удружења Част отаџбине из Београда. Такође, према расположивим сазнањима, Давидовић је крајем 2020. постао финансијер удружења грађана Српски народни фронт, а посредник у овоме био је рашчињени монах СПЦ Драган Богосављевић. – Том приликом Богосављевић је констатовао да су у Црној Гори завршили посао и да остаје да се исти посао заврши у Србији – наводи се у једном од извештаја о Давидовићевим контактима.

Давидовић је био у фокусу јавности децембра 2019. године, када је преживео покушај убиства снајпером. Све се догодило у познатом београдском хотелу, и то док је седео с Јоаникијем.

Улазак у шпијунске воде Везе са Јовицом Станишићем

У обавештајне структуре Давидовић улази у ратном вихору деведесетих, када је био начелник Центра безбедности Никшић и када постаје близак са некадашњим начелником Службе државне безбедности Србије Јовицом Станишићем. Током рата постаје и министар у влади тзв. САО Херцеговине, па је остало забележено да је још тада био довођен у везу с афером снабдевања оружјем Срба у Херцеговини. Овај део Давидовићеве биографије практично означава почетак његових каснијих пословних и политичких мешетарења у послератној БиХ.

Тајни састанци са политичарем и владикама Дака и Григорије врбују Додика

Дака Давидовић је ових дана кренуо у праву офанзиву с циљем да разбукти опозиционо расположење према властима у Београду. Савезнике је потражио и у Републици Српској, па је пре неколико дана организовао тајни састанак са Милорадом Додиком, а састанку је присуствовао и владика Јоаникије. Додик се јуче није јављао на позиве Курира, па је остало нејасно зашто је Давидовић тражио сусрет с њим и шта је била тема њиховог разговора. Посебно индикативно је то што је недавно Додик, како је процурило у јавност, имао још један необичан тајни састанак с владиком диселдорфским и целе Немачке Григоријем, који све отвореније наступа против власти Србије, па чак и фигурира као могући председнички кандидат опозиције на наредним изборима. По свему судећи, намера им је да Додика окрену против Вучића.

Екипа Курира

Оставите Коментар