Иако још нема званичне потврде да ће председник Русије Владимир Путин приликом посете нашој земљи, која почиње 17. јануара, обићи и цркву, такозвану Путиновку, која се налази у селу надомак Фрушке горе, у СПЦ је због тога увелико завладала еуфорија и сви чекају Путина као запете пушке!

Како се сазнаје у врху СПЦ, до њих још није стигао званичан протокол посете председника Руске Федерације, али је, без обзира на то, до детаља направљен план у случају да Путин одлучи да посети новоизграђену Цркву Благе Марије у Банстолу, селу у близини Сремских Карловаца. То је, иначе, прва црква подигнута у руском стилу код нас, због чега су је мештани прозвали „Путиновка“.

О том обиласку разговарали су на састанку у Патријаршији, у среду, поподне, патријарх српски Иринеј и амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин.

– Готово сви архијереји СПЦ ће средином јануара допутовати у Београд, како би у случају да Путин крене у Банстол били у могућности да га тамо дочекају како доликује. Направљен је план и чиме ће Путина послужити, али и шта ће му СПЦ даровати. Највероватније ће то бити икона Благе Марије, по којој црква носи име, али и стилизовани и леп крст – каже извор.

Он даље наводи да је управо због могућности да Путин дође у обилазак „своје имењакиње“ на цркви брзином светлости осванула централна купола уз четири мање с крстовима златне боје, чиме су и завршени груби грађевински радови на тој богомољи коју је освештао епископ сремски Василије.

Ова сазнања потврдили су данас и из Епархије сремске. Иако нису могли дати званичну изјаву, речено је да су у приправности и да ишчекују ову историјску посету .

– Како свештенство и монаштво, тако и верни народ, сви се надамо и радујемо доласку Путина, доказаног пријатеља Срба и наше свете Цркве. То ће бити велика част за нашу епархију, становнике Банстола и околних села. Ми чекамо званичне информације из Патријаршије, а они су у контакту с Председништвом. Надамо се да ћемо за неких пет – шест дана имати званичну потврду да нам Путин долази и тада ћемо моћи то да разгласимо – незванично је речено у Епархији сремској.

Путин ће током посете Србији обићи и Храм Светог Саве у Београду заједно са председником Србије Александром Вучићем, којем би, како се очекује, требало да уручи Орден Светог Александра Невског, руско знамење које се први пут после 100 година додељује једном српском државнику.