Посланик Скупштине Србије и функционер Српске напредне странке (СНС) Владимир Ђукановић поручио је да Србија не треба да дочека председника Француске Емануела Макрона, који би требало да стигне у Београду 1. децембра, уколико се не извини због инцидента који је изазван распоредом седења .

Наиме, Србију је на централној свечаности век откад је примирјем завршен Први светски рат, која је одржана је у Паризу испред Тријумфалне капије, присуствовало је више од 80 државника, а Србију је представљао председник Александар Вучић.

У међувремену, амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони извинио се Србији и председнику Вучићу због инцидента са распоредом седења на централној манифестацији поводом обележавања краја Првог светског рата.

Тим поводом , посланик Ђукановић је на свом Фејсбук профилу написао чак и да неће присуствовати седници парламента уколико председник Француске буде желео да се обрати српским посланицима.

„Можда ће неком звучати да сам задрт, али слобода да будем можда и неодговоран ми је дража но све функције овог света. Када си на високој позицији мораш да водиш рачуна о сваком гесту. Када ниси, онда је слобода немерљива. Управо из тих разлога моја је слобода да кажем да ме баш брига да Макрона дочекам домаћински. Ето, ја нисам тако гостољубив домаћин и моја је слобода да будем такав. Моја је слобода толико велика да уколико пожели да се обрати посланицима у Парламенту лично нећу присуствовати тој седници ако се не претходно не извини за свињарију коју је Француска са њим на челу приредила Србији, али и читавом човечанству. Када он не поштује 1.247.000 наших жртава, не видим ниједан разлог зашто бих ја поштовао њега. Не видим ниједан разлог да га било ко од Срба поштује“, написао је он.

Он је проценио да не би био у кожи оних који сада воде Србију.

„Ипак, када си на високој функцији и када знаш у каквом стању ти је држава и у каквој позицији, онда свашта мораш да гуташ. Не бих био у кожи оних који данас воде Србију. Ваљда имати стомак да се сусрећеш са разним сподобама и лажним пријатељима, а да сваки њихов понижавајући гест трпиш уз смешак како земљу не би увео у хаос. Зато, искрено то мислим, слобода нема цену. Посебно слобода да могу да кажем шта хоћу и како хоћу. Зато и хоћу да кажем да бих Макрону пожелео баш онакав дочек у Београду какав је Вучић имао у Паризу“.