Владимир Путин се пре два дана састао са историчарима и представницима традиционалних религија Русије у Централној изложбеној сали Мањеж.

Међу њима налазила се и позната руска историчарка Наталија Нарочњицка, која је прошле године изабрана за иностраног члана Српске академије наука.

На овом састанку она је замолила за реч и желела је да се обрати председнику Русије Владимиру Путину:

– Управо сам долетела из Србије, где сам говорила пред скупштином Српске академије наука. Срела сам се са епископом бачким Иринејом, говорила сам и у Матици српској, имала сам много јавних наступа. Kада бисте само знали како Срби са надом гледају на Русију, како очекују да Русија не скрене са овог пута, да не пристане на компромисе, да издржи до краја у овом егзистенцијалном сукобу – у сукобу не само око Украјине, већ у судару различитих пројеката будућности човечанства, посебно хришћанског света – навела је Нарочњицка.

Она је истакла да је историја руских противника без икаквих моралних циљева, а да је Русија та која чува традиционалне вредности.

Еминентна историчарка пренела је Путину дивљење које српски народ има према њему, али је такође поменула и брутално отимање Kосова, као и тежак период који је Србија имала током распада Југославије.

– Владимире Владимировичу, Срби су ме замолили да Вам се дубоко поклоним – знате ли зашто? Рекли су да више нема државе, руководства и лидера са таквом невиђеном националном државном вољом. Молимо се за Вас и Вашу одлучност заједно са Србима – завршила је историчарка.

Током обраћања Наталије Нарочњицке, председник Русије све време је имао благ осмех на лицу и са одобравањем је слушао и примао све поруке које је добио уз Србије. На крају се и скромно захвалио.

Оставите Коментар