Не осећам се угрожено и нико ми није претио. Мој брат, који је поставио фотографију са симболом двоглавог орла, одмах је добио отказ и више не живи овде. Ово је за Српски телеграф изјавио Мон Гјурај, власник пекаре „Рома“ у београдском насељу Борча.

Он је напоменуо да ће пекара почети са радом после празника.

– Чуо сам да ће се поново окупљати како би ми пружили подршку и драго ми је због тога – додао је Гјурај.

Председник Србије Александар Вучић огласио се поводом инцидента, где се на мети нашао власник пекаре, чији се брат фотографисао у центру Београда како држи руке у знаку албанског орла. Он је истакао колико је важно да заштитимо сваког грађанина ове земље, био он Албанац, Србин, Мађар, Бошњак…

– Емоције људи су узавреле. Прво, власник то није урадио. Он плаћа порез овој земљи. Не можете да га кривите за то што је урадио неки његов радник. Хоћемо ли да фирму гасимо свакоме, ако неки од њихових људи направи саобраћајни удес или ако неко од његових радника изубија некога на улици или нешто много горе уради од показивања тих њихових кокошки? То никаквог смисла нема – рекао је председник Вучић.

Како сазнајемо, планиран је скуп подршке власнику пекаре у Борчи јер, како тврде комшије, он је добар човек и доста се разликује од свог брата. Мон Гјурај је истакао да му је драго што има људи који га разумеју и да не планира да затвара локал у земљи коју сматра својом.

– Нико ми није претио, овде ме људи познају и знају какав сам и да никад то не бих урадио. Жао ми је што је неко мени близак учинио тако нешто, али и то је решено и он не ради овде више. Драго ми је што се људи организују да ме подрже. Затворио сам пекару због недавног догађаја, али ће она почети са радом после празника – рекао је власник пекаре.

Подсетимо, на друштвеним мрежама поново је објављена фотографија његовог брата, који се 2017. у Београду сликао како показује симбол „велике Албаније“. Спорна слика је наишла на осуду појединих грађана, па су се окупили испред пекаре чији је власник Мон Гјурај. Окупљени су са српским обележјима певали патриотске песме покушавајући да оспоре рад ове пекаре.

Поводом овог протеста огласиле су се чак и ЛДП и ПСГ и оценили да је у питању ширење мржње према суграђанима албанске националности и оцениле да је то скандал.


А. Мартиновић

Оставите Коментар