Венецуеланска влада објавила је наводни доказ повезаности опозиционог лидера Хуана Гваида са озлоглашеним колумбијским нарко-босовима и паравојним војницима.

У петак, министар за комуникације и информисање Венецуеле Хорге Родригез открио је видео снимак на коме је Гваидо са члановима Лос Растројос криминалног синдиката и паравојне групе, а снимак је настао током његовог путовања у Колумбију у фебруару.

На снимцима се види насмејани Гваидо како позира са наводним члановима картела и крец́е поред њих у колима према хеликоптеру.

Родригез је тврдио да је картел олакшао Гваидово путовање, укључујуц́и и његове састанке са колумбијским руководством, које му отворено пружа подршку. Колумбијска невладина организација претходно је објавила фотографије лидера опозиције с наводним гангстерима, а сличне слике касније су објављене у Венецуели.

Током брифинга у петак, Родригез је показао још једну групу сличних фотографија Гваида како позира и грли разне лежерно обучене мушкарце, које венецуеланска влада идентификује као чланове Лос Растрохоса.

Међу људима који су фотографисани са Гваидоом је и Иван Посо Педрозо, звани „Нандито“, задужен за логистику и финансије картела. У септембру га је заробила Венецуела у близини колумбијске границе.

Влада је објавила снимак испитивања, у којем је Педрозо признао да је организовао Гваидово путовање у Колумбију.

Гангстери су планирали да започну нереде дуж границе као мамац, док су кријумчарили Гваида у Колумбију, рекао је Родригез. Такође је тврдио да су снимали и задржавали фотографије са опозиционим лидером као „полису осигурања“ како би картел могао да уцењује политичара ако дође на власт у Венецуели.

Гваидо је негирао добијање помоц́и од криминалаца и рекао да су његови чланови међу стотинама људи с којима је позирао за селфије током преласка границе. Даље је одбацио Родригузове наводе као „лажне вести“ које је влада проширила како би га оцрнила.

Оставите Коментар