Венецуеланска влада објавила је наводни доказ повезаности опозиционог лидера Хуана Гваида са озлоглашеним колумбијским нарко-босовима и паравојним војницима.

У петак, министар за комуникације и информисање Венецуеле Хорге Родригез открио је видео снимак на коме је Гваидо са члановима Лос Растројос криминалног синдиката и паравојне групе, а снимак је настао током његовог путовања у Колумбију у фебруару.

На снимцима се види насмејани Гваидо како позира са наводним члановима картела и крец́е поред њих у колима према хеликоптеру.

Родригез је тврдио да је картел олакшао Гваидово путовање, укључујуц́и и његове састанке са колумбијским руководством, које му отворено пружа подршку. Колумбијска невладина организација претходно је објавила фотографије лидера опозиције с наводним гангстерима, а сличне слике касније су објављене у Венецуели.

Током брифинга у петак, Родригез је показао још једну групу сличних фотографија Гваида како позира и грли разне лежерно обучене мушкарце, које венецуеланска влада идентификује као чланове Лос Растрохоса.

Међу људима који су фотографисани са Гваидоом је и Иван Посо Педрозо, звани „Нандито“, задужен за логистику и финансије картела. У септембру га је заробила Венецуела у близини колумбијске границе.

Влада је објавила снимак испитивања, у којем је Педрозо признао да је организовао Гваидово путовање у Колумбију.

Гангстери су планирали да започну нереде дуж границе као мамац, док су кријумчарили Гваида у Колумбију, рекао је Родригез. Такође је тврдио да су снимали и задржавали фотографије са опозиционим лидером као „полису осигурања“ како би картел могао да уцењује политичара ако дође на власт у Венецуели.

Гваидо је негирао добијање помоц́и од криминалаца и рекао да су његови чланови међу стотинама људи с којима је позирао за селфије током преласка границе. Даље је одбацио Родригузове наводе као „лажне вести“ које је влада проширила како би га оцрнила.

Advertisements

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here