Милош Милошевић, полицајац из Алексинца који је у јуну прошле године спасио животе грађана Ниша тако што је властитим телом зауставио нападача који је пуцао из аутоматске пушке, добитник је награде „Најплеменитији подвиг године“.

Наш колега постао је лауреат у традиционалном избору компаније „Новости“ пошто се голим рукама, без употребе ватреног оружја, супротставио нападачу (И.П), који је испред нишког кафића пуцао на радника обезбеђења и пролазнике, ранивши притом пет особа. Милошевић је, скочивши на њега, ухватио цев аутоматске пушке и окренуо је ка земљи, али је том приликом задобио седам прострелних рана и 20 мањих повреда од рикошета.

Поред херојског чина припадника Министарства унутрашњих послова Србије, који је вршећи дужност спречио масакр и страшну трагедију ризикујући властити живот, овај случај такође је сигнал да правосуђе преиспита свој утицај на пораст криминала на нашим улицама, као и озбиљан индикатор да, у ситуацији када МУП оправда употребу ватреног оружја и кад полицајац чак буде похваљан због тога, правосуђе не сме да га терети и осуди по приватној тужби.

НПСС такође подсећа да оно што се догодило 31-годишњем Милошевићу није издвојен инцидент, већ да су учестали напади на полицајце постали својеврсна пракса и пре и после тог јунског дана, због чега смо и подносили иницијативе за пооштравање казнене политике у односу на нападе на припаднике МУП-а.