Одлука америчког председника да повуче трупе из Сирије резултат је тајног договора између Вашингтона и Анкаре, изјавио је у четвртак за ТАСС либански аналитичар Нидал Саби, водећи стручњак за сиријски сукоб.

Он је рекао да је после периода горких размирица између САД и Турске, Анкара „још једном стекла њихово потпуно поверење и поново ће промовисати америчке интересе на Блиском истоку“.

– Регионалне политике Анкаре и Вашингтона прате исте циљеве и имају за циљ фрагментацију Сирије и Ирака – рекао је стручњак.

Он верује да ће турски председник Реџеп Тајип Ердоган вероватно користити споразум са САД како би пребацио и извукао екстремне групе, које се сада повлаче из зоне деескалације Идлиб, на источну обалу реке Еуфрат.

Осим тога, Саби сматра да би повлачење америчких трупа постало катастрофа за арапско-курдску алијансу познату као Сиријске демократске снаге (СДФ). Очекује да ће подела у оквиру ове коалиције на крају довести до великог сукоба између арапских племена и курдских група на истоку Сирије.

– У овој новој ситуацији, курдске групе ће имати само једну прилику да избегну ситуацију у којој су лицем у лице с турским трупама: Да се поново договоре са сиријском државом и одбаце планове сиријске федерализације – рекао је либански аналитичар.

Према његовим речима, потпуно је искључена ситуација у којој ће Анкара и Дамаск заједно водити борбу против курдског сепаратизма.

– Сиријски председник Башар ал Асад никада неће постићи договор са Ердоганом, кога сматра главним кривцем за крвопролиће у Сирији – рекао је Саби, додајући да Асад „не верује Ердогану, јер зна све о његовим везама са Муслиманским братством – фундаменталистма који су били главна покретачка снага тзв. Арапског пролећа.

loading...