Приказ је почео динамичном акцијом специјалних јединица Војске Србије и МУП-а на полигону „Орешац“. На „Пасуљанским ливадама“ приказани су поступци ојачане борбене групе у одбрани са преласком у противнапад.
Данас се на полигонима „Пасуљанске ливаде“ и „Орешац“ највишем државном и војном руководству и широј јавности приказује део способности, увежбаности, ватрене моћи и садејства јединица Војске и Полиције приликом решавања кризних ситуација.

По наређењу председника Републке Србије и врховног команданта Војске Србије, Војска Србије и Полиција реализују заједничке вежбовне активности са циљем приказивања спремности, ефикасности и синхронизације дејства ова два система која штите безбедност наше земље. Вежба „Одговор 2021“ окупља више од 1.200 припадника Војске Србије и око 300 припадника Полиције на две локације, рекао је јуче пуковник Александар Милићевић, заменик команданта 98. ваздухопловне бригаде.

Приказ почиње динамичном акцијом специјалних јединица Војске Србије и МУП-а на полигону „Орешац“. На „Пасуљанским ливадама“ биће приказани поступци ојачане борбене групе у одбрани са преласком у противнапад.

У вежби учествују припадници Kопнене војске, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, 72. бригаде за специјалне операције, 63. падобранске бригаде.

  • Војна вежба „Одговор 2021“ се дешава у пределу Вршца, на војном полигону „Орешац“, учествује око 312 припадника Војске Србије и Полиције. Од јединица Војске Србије биће пристуна 72. бригада за специјалне дејства, 63. падобранска бригада, ратно ваздухопловство и ПВО – рекао је припадник Специјалне антитерористичке бригаде Иван Симоновић.

У вежби такође учествују припадници Жандармерије, Специјалне антитерористичке јединице и Хеликоптерске јединице МУП-а.

  • Што се тиче припадника МУП-а биће присутни 75 припадника Специјалне антитерористичке јединице и 10 припадника Хеликоптерске јединице МУП-а – рекао је припадник Специјалне антитерористичке бригаде Иван Симоновић.

Поред изузетне обучености и високог нивоа синхронизације, данас ће бити представљена и ефикасност дејства дела најсавременијих система наоружања које користи Војска Србије, поред њих учествује и понос српске наменске индустрије борбено оклопно возило „Милош“ кога производи српска фирма Југоимпорт СДПР.

  • Ангажовано је 22 оклопна возила, од којих 11 „Милоша“, 3 М15-а, 3 „Мала Милоша Н“ и 7 „Хамера“. Тактичке ситуације које ће бити приказане на поменутим полигонима широј јавности су симулација терористичког напада на индустрију у Вршцу и терористички напад на аутобус са таоцима. Ангажоване су јединице на води, јединице у ваздуху и јединице на копну – рекао је припадник Специјалне антитерористичке бригаде Иван Симоновић.

Припадници Војске Србије имали су прилику да на полигонима спознају перформансе овог борбеног возила које је успешно прошло сва испитивања и да се увере у ватрену моћ, висок ниво заштите и изузетне маневарске способности у свим временским и теренским условима.

Возило „Милош“, чији је носилац развоја и производње ЈП Југоимпорт – СДПР, може се користити за патролу и извиђање, као командно или санитетско возило, затим за противгерилску, противтерористичку и противоклопну борбу, контролу граница и територија и за превоз и подршку јединица за специјалне операције.

Основни концепт возила представљају самоносеће оклопно тело, савремени склопови погона и преноса снаге и независни систем ослањања који омогућава висок степен покретљивости у свим теренским и временским условима, уз максималну борбену масу од 14 т. Дизел мотор ЦУММИНС ИСБ 300 снаге 300 KС, аутоматски мењач Аллисон 3500 СП и остале компоненте система за пренос снаге омогућавају возилу брзину кретања више од 110 км/ч. У случају оштећења пнеуматика точкови са такозваним „рун-флат“ улошцима омогућавају кретање возила до 50 км, а осим тога имају и могућност централног управљања притиском у пнеуматицима.

Борбено возило „Милош“ има пет пушкарница за дејство личним наоружањем током противзаседних дејстава, осматрачке прозоре заштићене балистички, затим систем за климатизацију и НБХ заштиту, савремену комуникациону опрему и командно-информациони систем, као и камере за ноћно осматрање и вожњу.

Поред „Милоша“ биће представљено и оклопно возило „Хамер“. Возила која су током ранијих година стигла у Министарство одбране и Генералштаба Војске Србије користе се за опремање Специјалне бригаде и обуку јединица за ангажовање у мировним операцијама.

Идентичне оклопне „Хамере“ које користи Војска Србије користи и америчка војска у Ираку последњих година, и чији се значај огледа, између осталог, и у блиској борби, као и антитерористичкој борби.

Министарство одбране и Војска Србије наставиће да улажу у домаће знање и домаћу памет, да опремају јединице најсавременијим средствима у складу с потребама и да даље јачају оперативне способности.

Оставите Коментар