Европски медији су борце интернационалне добровољачке бригаде “Пјатнашка“ из Донбаса представили као безбедносну службу француског покрета “Жути прслуци“.

Као доказ за ову тврдњу, француски, италијански и немачки медији објавили су фотографије француских добровољаца који су се борили на Донбасу против кијевских снага за независност народних република.

Један од људи у медијима идентификован је као бивши војник специјалних снага Првог морског пешадијског пука – један од три пука команде специјалних снага француске војске. Њихова база је стационирана у граду Каркасон на југу Француске. Амерички лист HuffPost објавио је да је ‘’Антони’’ (како се сам представио новинарима), сам рекао да се борио на страни република Донбаса.

„Ја учествујем у протестима као грађанин Француске који подржава захтеве жутих прслука. Као и они, верујем да је наш (државни – прим. ред.) систем на последњем издисају”, рекао је он.

Један од људи на фотографији је Виктор Лента, који је повезан са националистичким покретом Unite Continentale. Он је за HuffPost rekao да су се и други учесници у rau u Донбасу придружили протестима „жутих прслука“, као што је, на пример, Сергеј Муније (на слици у средини).

Одмах након тога је уследио одговор из Донбаса: командант „Пјатнашке“, херој ДНР-а, Ахра Авидзба, познат по борбеном надимку „Абхаз“, већ је најавио да ће послати појачања у Париз за акције „жутих прслука“.

“Демонстранти све више и више воле наше борце. Осећам да ћемо им послати појачање”, рекао је Абхаз у интервјуу за медијски пројекат WarGonzo.