Део припадника Војске Црне Горе (ВЦГ) добио је инструкције од својих старешина да би у случају погоршања безбедносне ситуације могли бити помоћ полицији.

ВЦГ је добила инструкције поводом протеста због спорног Закона о слободи вероисповести, а војска би могла бити ангажована као помоћ полицији у очувању јавног реда и мира, пишу Вечерње новости.

Kако наводи београдски дневник, овај потез црногорског војног врха изазвао је незадовољство припадника ВЦГ, који у томе виде покушај да оружане снаге ставе у службу политике и окрену их против сопственог народа.

Зебњу црногорских официра и војника додатно појачавају гласине о могућем ангажовању пријатељских суседних земаља, додају Новости, које пишу и да су Хрватска и Словенија овај позив наводно одбиле.

Лист додаје и да, упркос негирању црногорских власти да би у случају погоршања ситуације могле да се укључе специјалне снаге из Приштине, и даље због тога међу припадницима ВЦГ лебди зебња.

Новости наводе и да је припадницима ВЦГ забрањено да учествују на литијама у организацији Српске православне цркве, које је црногорски режим прогласио политичким активностима.

Војници су тако стављени у клинч и између закона о војсци и својих породица и пријатеља који учествују на скуповима.

Leave a Reply