Поводом успешно изведеног подухвата постављања Часног крста на врху Титеровац изнад манастира Милешеве, командант РВ и ПВО генерал-потпуковник Душко Жарковић одликован је Орденом Белог Анђела Првог степена, а 890. мешовита хеликоптерска ескадрила Орденом Белог Анђела Другог степена које им је уручио епископ милешевски Атанасије Ракита.

Честитајући припадницима Војске на овом сложеном задатку, епископ Атанасије је истакао да жеља народа Пријепоља да Часни крст буде постављен изнад манастира Милешеве не би била испуњена без помоћи Војске Србије.

„Овај Часни крст, што је најбитније за нас, биће извор снаге и истрајности, али и подсетник да је наш живот подвижнички и да ми немамо другог избора него да идемо у подвиг. Овај крст ће нас подсећати на праву природу нашег пута, нашег живота“, поручио је епископ Атанасије.

Захваливши на орденима, генерал Жарковић је рекао да је то изузетна част, али и велика обавеза, не само за њега лично већ и за РВ и ПВО.

„Војска је увек била уз свој народ и саставни је део народа. И заиста, да ли има нешто лепше него учествовати у једном заједничком подухвату, цркве, војске и народа“, навео је генерал Жарковић.

Припадници 890. мешовите хеликоптерске ескадриле 204. ваздухопловне бригаде РВ и ПВО поставили су у суботу Часни крст на Титеровац изнад манастира Милешеве у околини Пријепоља.

На овом изузетно сложеном задатку била је ангажована посада хеликоптера Ми -17, која је успела да упркос сложеним метеоролошким условима и налетима ветра постави Часни крст висине око 11 метара и тежине око 3.800 килограма на врху изнад Милешеве, саопштило је Министарство одбране.

Оставите Коментар