Амерички невидљиви бомбардери Ф-117 учествовали су у тајним ваздушним ударима по Сирији 2017. године, објавио је на Фејсбуку холандски магазин за авијацију Скрембл.

Најмање четири стелт бомбардери Ф-117 послати су на Блиски исток, пошто су америчкој авијацији биле хитно потребне.

https://youtu.be/M1zwzJqIAjw

Један „ноћни соко“ учествовао је у специјалној операцији и удаљио се далеко од своје привремене базе, која се вероватно налазила у Саудијској Арабији, Уједињеним Арапским Емиратима или Катару.

Како се наводи, авиони су летели изнад Сирије и Ирака носец́и мале бомбе.

У децембру 2017. године саопштено је да су „соколови“ уочени на небу изнад војне базе „Зона 51“ у америчкој држави Невада.

Стелт бомбардер Ф-117 први пут је полетео 1981. године. Средином 2008. године је повучен из употребе, пре свега због појаве новијег модела Ф-22.  Учествовао је у борбеним операцијама у Панами, Ираку и на простору бивше Југославије.

У току оперативне употребе, авиони Ф-117 су имали шест удеса и једно обарање у борби. Војска Југославије је прва и једина у свету која је званично успела да сруши авион овог типа, у току НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије, 27. марта 1999. године.

Успела је да га обори и да сруши мит о његовој „невидљивости“, дејством 3. батаљона 250. ракетне бригаде југословенске ПВО, руским ракетним системом С-125 „нева М“.

Стелт бомбардер Ф-117 још важи за једну од најзагонетнијих летелица икада произведених. Иако је званично повучен из употребе, и даље колају многе приче о Ф-117. Такође, авион је снимљен како лети на аеродрому у Тонопи у Невади иако не би требало да уопште буде у оперативној употреби.