У политичком програму Српске деснице на чијем челу се налазим, политика одбране наше земље заузима значајно место. Схватајући дух савремених процеса где важи право јачег и када се отворено крши успостављени правни поредак широм света, сматрам оправданим своје политичко залагање да Србија постане респектибилна војна сила балканског региона.

Решења из програмске платформе Српске деснице фокусирана су на обавезну војну обуку свих војноспособних грађана Србије, васпитавање школске и студентске омладине у патриотском духу и значајна буџетска издвајања ради модернизације српског одбрамбеног система у целини. Војна обука грађана била би поверена професионалним лицима из војске Србије, а тренажни облик финализовале би стручне службе по најоптималнијем временском и методолошком обрасцу и искуствима других држава. Тиме би наша армија добила кадар који би у случају већих елементарних непогода или ратне ситуације био спреман за деловање у кратком временском року.

Уверен сам да би кроз системски израђен национални педагошки план у школама и на факултетима млади људи добили корисна знања употребљива у свакодневним животним изазовима. Упознавање са основама пружања хитне медицинске помоћи, противпожарне заштите и стицање вештина из оријентације у простору, стрељаштва или јачање физичке кондиције позитивно би утицало на омладину. У време све веће отуђености људи једних од других ови занимљиви садржаји повезали би их на здрав начин. Ако би у пракси заживела наведена програмска начела Српске деснице створили би неисцрпан резервоар здравих кадрова оплемењених духом заједништва. Такви људи би сутра преузели одговорно руковођење сопственим животима а родољубиво васпитана младост Србије у будућности би се налазила на одлучујућим државним и привредним положајима и у великој мери допринела свеукупном развоју читавог друштва.

Поздрављам успешно реализована обећања председника Србије Вучића о договореној испоруци белоруских МИГ-29 чиме се ова ескадрила моћних авиона попела на 14 оперативних апарата. Србија је за ову годину издвојила око милијарду евра за потребе модернизације армијских капацитета. На постојећих 230 тенкова (укупно око 400 оклопних возила ВС) ове године стиже још 30 савремених руских тенкова. Хеликоптерска ескадрила биће ојачана са 3 руска Ми-17 и 4 Ми-35, као и са Ербасових 9 летилица Х-145М. Србија је од Кине купила 6 модерних наоружаних беспилотних летилица како би остварила надмоћ над потенцијалним непријатељем.

Као национално одговоран опозициони политичар, задовољан сам политиком очувања војне неутралности и добрих односа са братском Русијом. Високотехнолошка опремљеност армије и родољубива мотивисаност нашег народа у одбрани државе дају ми наду да ће тешко бреме из прошлости остати иза нас. Једини гарант наше слободе може и мора бити само српска слога и вера у заједнички циљ, а то је потпуно очување националног суверенитета и територијалног интегритета наше једине Србије!

Фото: srpskadesnica.rs
Фото: srpskadesnica.rs

Миша Вацић, председник Српске деснице