Од како се појавила вест да постоји могућност враћања обавезног војног рока, многи су се уплашили и решили да јавно говоре о том злу, о тој неправди, страхоти која нам није потребна. За очекивати је било да ће бити оних који ће нападати обавезни војни рок, увек их је и било, али они су и тада…и сада у мањини.

Пре два дана на сајту телеграфа освануо је текст. Текст на сајту Телеграфа је директно из пера господина Матеје Бељана, иначе младића који ради у Блицу, али има доста добре текстове које можете прочитати и на другим порталима. Овај интелектуалац са Факултета политичких наука има своје виђење везано за обавезно служење војног рока и то треба поштовати…међутим…ја као нинџа морао сам да одговорим на његово виђење војске иако мој текст неће бити на порталима као што је његов.

Прво, морам Матеји да кажем да би свако могао да оде на одслужење војног рока. По закону, посао би га чекао, а он као новинар могао би рецимо свој допринос војсци да да у писању текстова за војне часописе, сајт или за неки текст који би био објављен у Блицу, на пример. Тако је Матеја, ти би као војник могао да радиш управо то у војсци. Можда то не знаш, али то је већ грешка самог маркетинга војске. Сада би ти могао да кажеш да то можеш и од куће да радиш. Истина…Међутим…није поента у томе…Поента је да осетиш војнички живот о којем ћеш писати…а веруј ми да војнички живот уме да буде једно одлично искуство и лепа успомена.

Постоји још доста ствари које можеш „без пушке“ да радиш у војсци…Рецимо кухиња…помажеш кувару…имао би свуда привилегије и пријатеље…знам да смо сви бранили куваре у граду и били добри са њима…или рецимо да будеш у стационару да помажеш болничком особљу…Можеш чак да будеш и онај војник који пушта воду војницима за купање…и они су добро пролазили у војсци…или онај који ради на разгласу…

Kажеш да не волиш оружје…да се уплашиш и када балон пукне…Ето разлога да прођеш обуку…Бар ону основну…Није да ћеш заволети оружје, вероватно нећеш…али ћеш знати да га употребиш и да рукујеш њиме, злу не требало…Ако некада негде удари гром, пукне балон…то ћеш прихватити боље…Веруј ми да, не дај Боже рата, никоме није свеједно када звижде и грувају бомбе…сви се тргну…

Веруј ми да је војска нешто веома добро…Упознаћеш разне ликове…Ја сам војску служио сада већ давне 1995/1996 са 18 година…Веруј ми да су ми пријатељства из војске још увек активна…не сва…али добар део…И кум који ме је венчао пре пар година и крстио дете је неко кога сам упознао у војсци…Не брини…међу пријатељима из војске имам и оне који су и тада мрзели војни рок…али су га одрадили…и имају лепе успомене.

И поштовани Матеја, обзиром да си неко ко може да утиче на јавно мњење, замолио бих те да људима објасниш још једну веома важну ствар. Војка не служи за рат…него за одбрану земље…за одбрану твоје породице…моје…твојих колега…свих нас који живимо у Србији…Злу не требало, војска нам је потребна.

srpskinindza-dumrem.com

Leave a Reply