На војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници је одржана свечаност поводом пријема четири авиона МиГ-29 из Републике Белорусије, који су испоручени на основу уговора о војнотехничкој сарадњи. Авиони се у Војску Србије примају након извршеног ремонта и модернизације у Ваздухопловном заводу „Барановичи“ у Белорусији, а њиховим увођењем у оперативну употребу значајно ће се унапредити способности Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране и Војске Србије у целини- преноси mod.gov.rsинформативни портал српског Министарства одбране.

Приметно је да су ови апарати на својим поткрилним носачима носили совјетске/руске ракете класе ваздух-ваздух Р-73, које су намењене за употребу приликом извођења блиске ваздушне борбе.

Ракета Р-73 спада у категорију оружја ваздух-ваздух кратког домета. По НАТО кодификацији се означава као AA-11 „Archer“ — „Лучник“. Њена основна функција је борба против агилних ваздушних циљева у условима блиског ваздушног боја. Одликује је изузетно широк угао захвата, суперманеварбилност и принцип “испали и заборави”. Конструисана је по аеродинамичкој концепцији “патка”. Покреће је једностепени мотор на чврсто гориво.На циљ се наводи помоћу пасивне инфрацрвене самонавођене бојеве главе која је веома отпорна на ометање. Ова глава је толико осетљива да циљ може да захвати на даљини од неколико десетина километара. Ефективни домет ракете Р-73М је до 40км. Циљ уништава високо-експлозивном шипкастом бојевом главом тежине 8 кг, која га расеца на два или више делова. Може да користи различите типове упаљача, од радарског близинског до оптичког.

Ракета је по својим димензијама веома компактна.Њена дужина је око 2900мм, са максималним распоном крила од 510мм. Њен калибар је 170мм. Ефикасна је против ваздушних циљева који лете брзином до 2,500 км/ч, и који истворемено маневришу под оптерећењем 12G. Ракета је способна да приликом лета издржи оптерећење и до 40G.

Свечаности су присуствовали заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић, помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, први заменик председника Државног војно-индустријског комитета Републике Белорусије генерал-мајор Игор Михајлович Демиденко и амбасадор Републике Белорусије у Београду Валериј Бриљов.

Гости на свечаности су упознати са реализацијом ремонта и модернизације у заводу „Барановичи“ и процесом пријема ваздухоплова, а данашња церемонија је била прилика да се упути захвалност свима који су учествовали у реализацији уговорених задатака за показану стручност, професионалност и одговорност.

МиГ-29 (НАТО класификација Fulcrum) је совјетски/руски ловачки авион 4 генерације. Његова основна намена су ловачко-пресретачка дејства у циљу успоставе ефективне контроле над ваздушним простором. Оспособљен је за борбу против широког спектра ваздушних циљева, где је захваљујући својим изузетним маневарским способностима веома опасан у блиској ваздушној борби, у свим метео условима – дан/ноћ. За ловачко-пресретачка дејства користи ракете кратког и средњег домета. Такође, модерније варијанте овог авиона су оспособљене и за класичне бомбардерске задатке, где користе високопрецизне ракете и бомбе велике разорне снаге.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар