Протест Срба с Косова и Метохије, незадовољних распоређивањем специјалних снага полиције на административним прелазима Јариње и Брњак и одлуком Приштине о замени регистарских таблица, ушао је у другу седмицу. Екипа РТС-а забележила је јутрос и припаднике Војске Србије на путу који води до Јариња.

Тренутно су ту четири оклопна возила која су од административне линије удаљена мање од два километра. Реч је о два „лазара“ и два „милоша“.

За сада није познато из које су јединице припадници Војске Србије који су поред њих.

Војска Србије поседује базу која је у близини Јариња.

Војска Србије је у повишеној борбеној готовости због ситуације на северу Космета, а у протекла три дана ову територију надлетале су и борбене летелице Војске Србије.

На терену нема наговештаја скорог решења, јавља репортер РТС-а. Не повлаче се припадници специјалне јединице косовске полиције. Због њиховог присуства Срби не престају да се окупљају и захтевају повлачење уредбе о пробним таблицама за аутомобиле из централне Србије.

Док се то не догоди, Срби држе у блокади магистралне правце Рашка-Лепосавић и Рибариће – Зубин Поток.

Осми је дан кризе, већ три дан налетали су и ратни ваздухоплови снага безбедности Србије. Виђени су прво налети борбених хеликоптера, налети орлова и „мигова 29“, и налет два „орла“ у ниском лету. Простор је надлетао и хеликоптер Кфора.

Јучерашњи налети авиона српског ратног ваздухопловства и хеликоптера Кфора одвијали су се у време када су министар одбране Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић обишли део војних снага које се налазе у стању повишене борбене готовости, а распоређене су у оквиру тактичких група које се налазе у гарнизону у Рашки, војној бази „Рудница“ и на правцу ка административном прелазу Јариње.

Са њима је био и амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко.

Оставите Коментар