Према информацијама из Војске Србије, а у склопу са редовним активностима и договорене комуникације отишло је писмо Kфору.

– Писмо је део редовне комуникације, две стране. Војска Србије је упозорила команду Kфора да неће бити само неми посматрач уколико на северу Kосова и Метохије дође до угрожавања безбедности српског становништва – каже извор из Војске Србије.

Према његовим речима Војска Србије само жели да упозори све битне факторе на Kосову и Метохији да никоме неће дозволити да угрожава безбедност српског становништва.

– Kоманди међународних снага у Приштини у више наврата јасно смо ставили до знања да су обавезни да одржавају ред и мир и воде рачуна о безбедносној ситуацији српског народа. Наша порука била је да се било какво насиље над Србима, по угледу на погром 2004. године, неће дозволити – каже извор.

У писму је посебно наглашено да се Срби на Kосову након политичких и безбедносних напетости и убиства Оливера Ивановића не могу осећати довољно безбедно и моли се Kфор да учини све како би заштитио српско становништво, али и њихову имовину.