„Војводина није Србија“, „Војводина република“, „Војводина Војвођанима“, „Зрењанин није Петровград“… Ове и сличне пароле се могу наћи на фејсбук страници такозване „Војвођанске партије“

Овде је реч о регистрованој политичкој партији у Србији, а не о самоорганизованој групи ентузијаста са иредентистичким склоностима.

„Војвођанска партија“, са својом агендом и иступима на друштвеним мрежама, крши 5. члан Устава Србије, као и неколико чланова кривичног законика:

Из члана 5:

Недопуштено је деловање политичких странака које је усмерено на насилно рушење уставног поретка, кршење зајемчених људских или мањинских права, или изазивање расне, националне или верске мржње.

Члан 307.

(1)Ко силом или на други противуставан начин покуша да отцепи неки део територије Србије, или да део те територије припоји другој држави, казниће се затвором од три до петнаест година.

Члан 308.

(1) Ко силом или претњом употребе силе покуша да промиени уставно уређење Србије, или да свргне највише државне органе, казниће се затвором од три до петнаест година.

Члан 309.

(1) Ко у намери угрожавања уставног уређења или безбедности Србије позива или подстиче да се силом промени њено уставно уређење, свргну највиши државни органи, или представници тих органа, казниће се затвором од шест месеци до пет година.

(3)Ко у намери растурања израђује или умножава материјал који је по свом садржају такав да позива или подстиче на вршење дјела из става 1. овог члана, или ко упућује или пребацује на територију Србије такав материјал, или држи већу количину тог материјала у намери да га он или неко други растура, казниће се затвором од три мјесеца до три године.

На основу свега наведеног сматрамо да је забрана ових политичких пајаца у складу са Уставом Републике Србије као највишим правним актом ове земље.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар