Аустријски дипломата Волфганг Петрич сматра да Европска унија не би смела да не чини ништа по питању формирања косовске војске само зато што су Сједињене Америчке Државе подржале Приштину у њеним намерама.

– Реч је о унилатералном кораку Приштине који није добар, који је у супротности са конструктивним дијалогом и због тога у Бриселу постоји велики скептицизам о најављеном формирању косовске војске – истиче Петрич у изјави Тањугу.

Аустријски дипломата сматра да евентуално формирање косовске војске, посматрано из војног угла,неће угрозити безбедност региона, али ће „свакако додатно уздрмати веома нестабилну атмосферу“.

– Да ли уопште можемо отворено и разговарати о стабилности и безбедности региона када једна страна унилатерално покушава да уради нешто што је у супротности вољи НАТО – каже Петрић.

Он сматра да одлука приштинских власти о формирању војске није мудра.

На питање да ли ће косовска војска, уколико дође до њеног формирања, моћи да учествује у међународним мисијама НАТО, Петрић каже да је убеђен да се то неће догодити.

– НАТО је против ове одлуке приштинских власти и не заборавите да је НАТО и даље одговоран за очување безбедности и сигурности на Косову и не могу они тек тако да поделе одговорност о безбедности са новом успостављеном косовском војском – напомиње аустријски дипломата.

Он указује да ће НАТО веома опрезно пратити ситуацију и обесхрабрити власт на Косову да настави са реализацијом таквог плана.

– Нисам сигуран да ли ће у томе успети, али као што сам рекао имамо негативни развој догађаја и уверен сам да ће Брисел све то да заустави – додаје Петрич.

Петрич верује да Брисел има потенцијал да реши актуелне проблеме са Приштином, али да у овом тренутку не постоји ни једна креативна идеја како се вратити на конструктиван дијалог који је постојао у прошлости.

– Мислим да ће (шефица европске дипломатије) Федерика Могерини успети да врати обе стране да делују рационално и да не доводе у питање, као што је косовски премијер већ урадио, напредак у дијалогу. Ми већ желимо да видимо резултат. Ми не можемо више да чекамо – закључује Петрич.