Подршком Председника Вучића и способношћу градоначелника Весића после 100 година Београд добија улицу Вожда Ђорђа Стратимировића.

  • Један од највољенијих првака српског народа у Аустроугарској монархији вожд Ђорђе Стратимировић добио је улицу у Београду која се протеже од зграде поште на Савском тргу до пешачке зоне код главне Куле на простору Београда на води, чиме је и на овај начин одата почаст „народном вожду“ како су га Срби ондашњег доба звали. „Иницијативу Центра за развој Шајкашке подржао је Председник Александар Вучић, који је један од првих добитника Великог крста вожда Ђорђа Стратимировића. Такође, градоначелник Београда Горан Весић је у најбржем могућем року спровео у дело овај иницијативу и тиме обрадовао све којима су на срцу наши национални хероји који су у време комунизма били маргинализовани и потискивани – изјавио је Александар Ђурђев, председник Организационог одбора за повратак посмртних остатака вожда Ђорђа Стратимировића у отаџбину.

Пре два месеца, наставио је Ђурђев, из Беча су у Сремске Карловце, уз највише државне почасти, пренети посмртни остаци генерала Ђорђа Стратимировића, команданта српских добровољаца из Шајкашке, који је извојевао најважнију српску победу над бројнијом и опремљенијом мађарском војском 12. јуна 1848. године, у времену када су се одвијала најзначајнија превирања за одбрану српског народа у том делу монархије.

  • Шајкашка је географски регион у Србији који заузима југоисточни део Бачке и налази се између Новог Сада, Титела, Жабља и Србобрана, а добила је име по дугачким бродовима, шајкама. У почетку, становништво региона су у потпуности сачињавали Срби, вешти ратници који су учествовали у многим биткама против Турака, да би током револуције из 1848/1849, године Шајкашка била у саставу аутономне Српске Војводине. Управо тада, на чело српских устаника стаје Ђорђе Стратимировић који је извојевао многобројне победе и на чему му је народ српски вечно захвалан – подсетио је Ђурђев и додао:
  • О овом и многим другим мање или више заборављеним српским јунацима млади би требало да много више уче и зато смо и покренули иницијативу да се у наш школски систем уведе предмет „Српска традиција и идентитет“ како би смо знали ко смо и одакле смо, из чега произилази и где би требало да идемо.

Оставите Коментар