Ако желите да уживате у вожњи луксузном лимузином по угледу на Владимира Путина, председника Русије, то задовољство мораћете да платите од 160.000 америчких долара па навише.

Наиме, наредне године у руској републици Татарстан почиње комерцијална производња возила „аурус сенат“, а коначна цена зависи од пакета изабране опреме.

Очекује се да први примерци луксузне лимузине на продају обичним смртницима буду понуђени почетком 2020. Путинова лимузина „аурус“ рођена је из пројекта „Котеж“, чији је циљ подстицање домаће аутомобилске индустрије и инвестирање новца руских пореских обвезника у развој председничког аутомобила домаће производње.

– Возила ће се производити у специјалној економској зони Алабуга. Произвођач ће обезбедити капацитете за производњу око 5.000 примерака годишње. Пројекат „Котеж“ ће у наредних пет година коштати 190 милиона долара – рекао је Денис Мантуров, министар трговине Руске Федерације.

Лимузину „аурус сенат“ тренутно производи Централни научни институт за аутомобилизам и моторе (НАМИ), и то у ограниченој серији од 250 комада, углавном модификованих верзија за државне званичнике.

Ово возило ће се производити у две верзије – лимузина и „сенат“, а у плану је и офроуд верзија, која је названа „аурус командант“, чија би комерцијална продаја требало да почне 2021. Светска премијера нове Путинове лимузине била је 7. маја ове године, када је председник Русије полагао заклетву након убедљиве победе на изборима.

ТЕНК НА ТОЧКОВИМА

Лимузина је у потпуности оклопљена и може да издржи напад ручним ракетним бацачем. Кабина и унутрашњост су урађени у комбинацији дрвета, коже и брушеног метала, што доприноси луксузу. Од модерних система безбедности возило има адаптивни темпомат, упозорење на мртав угао, аутоматску кочницу у случају опасности, систем за препознавање знакова и пешака.

ТЕХНИЧКИ ПОДАЦИ

Име: „аурус сенат“
Тип: лимузина са четворо врата
Распоред: четири точка, мотор напред
Мотор: турбобензинац, запремине 4,4 литра В8
Пренос: девет брзина, аутоматиц
Дужина: 662 милиметра
Ширина: 202 милиметра
Висина: 169,5 милиметара
Тежина: 2.700 кг (празан), 6.200 кг (оклопљен)