Суљ Хоџа, специјални косовски тужилац који води истрагу убиства Оливера, биће пензионисан, због чега ће се читав случај вратити на почетак, каже Ивановићева сарадница Ксенија Божовић.

На помолу је нови скандалозан покушај Приштине да заташка истрагу убиства лидера СДП Оливера Ивановића! Шиптарске власти на Косову планирају, наиме, да пензионишу Суља Хоџу, специјалног косовског тужиоца који води овај случај, и да тако читав процес врате на почетак. Тиме би се све додатно разводнило јер би уследила понављања саслушања сведока и упознавање новог тужиоца са предметом, што, наравно, води ка одуговлачењу и заташкавању.

Оливер Ивановић је убијен 16. јануара 2018. године испред седишта своје странке у Косовској Митровици. За овај злочин још нико није оптужен, нити осуђен.

Смишљено одуговлачење

Потпредседница Ивановићеве странке Ксенија Божовић каже да би се избором новог тужиоца завршетак истраге убиства драматично пролонгирао.

  • Јако забрињавају информације да ће садашњи тужилац отићи у пензију. Уколико тужилац Суљ Хоџа не заврши овај поступак, ми наилазимо на бројне нове проблеме, а то су нови тужилац, нова саслушања и враћање поступка на почетак. Ко више има снаге и нерава да то све прође? Нажалост, Силвана Арсовић и ја, као најближе сараднице и најбољи пријатељи Оливера Ивановића, морамо да прођемо кроз све то. Да ли треба сад поново све из почетка? Можете замислити колико је то страшно и исцрпљујуће – рекла је Божовићева, која је у среду поново, по трећи пут саслушана у Приштини. Према њеним речима, тужилац јој је рекао да се активно бави истрагом, али да се све одуговлачи јер истрага није урађена како треба од самог почетка.

Супруга убијеног лидера СДП Милена Ивановић каже за Информер да све заиста делује као да неко жели да опструише истрагу.

  • Случај Оливеровог убиства је веома комплексан и сви треба да му приступе најозбиљније. Они који су започели да раде на овом случају требало је да знају када се тужилац пензионише пре него што су му доделили случај. Ово ми делује веома неозбиљно. Као да се све намерно пролонгира и да неко тражи начин да се Оливерово убиство злоупотребљава како и када некоме одговара. То ме јако боли. Толико смо тога прошли, не знам ни сама одакле више црпим снагу. Апелујем поново на све чиниоце да се сви ангажујемо да се Оливерово убиство што пре расветли – наводи Милена.

Она се осврнула и на одлуку Оливерове странке да на предстојећим изборима наступи заједно са Српском листом (видите оквир).

  • Нама Србима највише фали јединства. Нејединство нас је скупо коштало увек. СДП је стао на листу своје државе и не видим ту ништа лоше. Читам разне коментаре око тога и проживљавам поново све оно што мени приређују откад сам почела да радим у Влади Србије. Преко ноћи сам од светице за неке постала издајник и непријатељ јер сам одлучила да станем на страну своје државе.

Политика је препрека

С друге стране, Ивановићев адвокат Небојша Влајић уверен је да је политика, а не тужилац, препрека да се расветли злочин.

  • На Косову је граница за одлазак у пензију 65 година. Одлазак актуелног тужиоца не би аутоматски значио да сви сведоци морају да се саслушавају поново. Нови би наставио тамо где је стао његов претходник. Могуће је и да ће доћи неко способнији од Хоџе, јер он ништа није успео. Мислим да су препреке да се убице открију више у политици, него у способности неког тужиоца – закључује Влајић.

М. Дакић

Оставите Коментар