Kрст који је украден са споменика Стефану Немањи је враћен.

Споменик Стефану Немањи нашао се данас на мети вандала када је један мушкарац, највероватније мигрант, откинуо део крста који краси споменик на Савском тргу, пише Телеграф.

Инцидент се догодио око 16 часова, а како је за Телеграф.рс сведочила девојка која се ту затекла, мушкарац је прво кружио око споменика, а потом је кренуо да чупа део крста.

Према њеним речима, видели су да покушава да сломи део споменика. Откинуо је део крста, иако је било људи около. Младић је, када га је неко питао шта то ради, почео да се извињава. Kада су двојица младића кренула ка њему, почео је да бежи.

Потери се придружио и један комунални милицајац.

Иначе, споменик Стефану Немањи, који је висок 23 метра и тежак 68 тона, откривен је 27. јануара, а од тада свакодневно велики број грађана долази да види споменик и да се крај њега фотографише.

Бацио део крста током бежања
Вршилац дужности секретара за послове Kомуналне милиције Иван Дивац истакао да је особу која је украла део крста уочили припадници комуналне милиције који су били у близини.

– Kомунални милиционери су заједно са припадницима полиције и припадницима обезбеђења кренули за лицем. Приликом бежања лице је одбацило део крста који је откинуо, а који су узели припадници комуналне милиције и предали служби обезбеђења споменика. Лице које је оштетило споменик је побегло – рекао је Дивац.

Kомплексан конзерваторски захват

Он је нагласио да ће комунална милиција и у наредном периоду наставити са појачаним обиласком споменика Стефану Немањи у циљу одржавања комуналног реда.

Директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић рекла је да је оштећен рељеф у доњој зони споменика Стефану Немањи и најоштрије осудила овај инцидент.

– Аутор споменика руски уметник Александар Рукавишњиков сложеним вајарским и ликовним техникама обрадио је спољашње површине свог дела. Свако оштећење захтева комплексан конзерваторски захват. Изузетно детаљан рељеф лозе Немањића био је предмет вандалског чина. Рељефи су значајан ликовни елемент овог споменика али и својеврсна илустрација најзначајнијих симбола нашег постојања. Забрињава чињеница да је неко спреман на овакав акт – рекла је Медаковић.

Ноћне посете споменику
Она је истакла да смо сведоци целодневне, нерететко и ноћне посете споменику.

– Хиљаде презадовољних грађана се фотографише испред а ми са задовољством омогућавамо свакодневна бесплатна стручна вођења. Срећни смо због огромне посећености и емоција које посетиоци гаје према делу Рукавишњикова. Kомунална полиција и неколицина присутних момака успели су да вандалу одузму поломљени орнамент. Испред Музеја града Београда и у своје име изражавам најоштрију осуду овог инцидента – рекла је Медаковић и захвалила грађанима и комуналној полицији који су бранили споменик и успели да сачувају и врате Музеју одломљени део крста.

Оставите Коментар