У Србији се све чешће чују захтеви за поновно увођење обавезног војног рока, а и Француска је најавила кораке у том правцу.

У Француској ће сви шеснаестогодишњаци морати да проведу месец дана радећи у државној служби, уз могућност добровољног служења додтних три месеца у војсци или полицији.

Та идеја потекла је од председника Емануела Макрона оком изборне кампање. Рекао је да жели да француски грађани „директно искусе живот у војсци“.

Сличне аргументе – да служење војске јача каракер и патриотску свест – користе и они који се залажу да се општа војна обавеза, која је у Србији укинута 2011, поново уведе. Неке анкете показују да скоро три четрвртине грађана подржава ту идеју.

У Србији се за поновно увођење редовне војне обуке и патриотског васпитања најснажније залаже Српска десница, са председником Мишом Вацићем на челу.

ББЦ је направио преглед држава у којима још постоји обавезни војни рок и начина на који је то регулисано.

Јужна Кореја

Јужна Кореја, која је формално још у рату са Северном Корејом, има врло строг систем војне обавезе. Сви војно способни мушкарци морају да проведу 21 месец у пешадији, 23 месеца у морнарици или 24 месеца у ваздухопловству. Имају и могућност да служе у полицији, ватрогасцима, обалској стражи, или у ређим случајевима у државној администрацији.

Изузетни спортисти могу да рачунају на ослобађање, ако освоје златну медаљу на Олимпијади или на Азијским играма.

У Северној Кореји обавезни војни рок траје 11 година за мушкарце и седам за жене.

Еритреја

Сви мушкарци и младе неудате жене у Еритреји морају да служе осамнаестомесечни војни рок. У пракси, тврде хуманитарне организације, тај рок може да траје неколико година, па и доживотно.

У извештају Амнести Интернешнала из 2015. се каже: „Регруте и даље распоређују на разне цивилне и војне дужности, што је у ствари присилан рад“.

Избегавање служења војног рока је, према хуманитарним организацијама, главни разлог што млади Еритрејци напуштају земљу и траже азил у Европи.

Швајцарска

У Швајцарској је војни рок обавезан за све мушкарце од 18 до 34 године. Обука траје 21 недељу, а сваке године се иде на дообуку.

Приговор савести дозвољава служење у цивилству. За жене војни рок није обавезан, али могу да се пријаве добровољно.

Швајцарци су досад три пута излазили на референдум о укидању обавезног служења, и сва три пута су гласали против. Последњи пут су то учинили 2013.

Бразил

Војни рок је обавезан за мушкарце преко 18 година, с тим што студенти могу да га одложе.

Потенцијалне регруте често одбијају када број осамнаестогодишњака прерасте број потребних војника. Младићи морају да прођу многе физичке тестове да би били примљени..

Војницима следује мала плата и храна и смештај у касарнама, што привачи многе сиромашне Бразилце.

Израел

Војни рок је у Израелу обавезан како за мушкарце, тако и за жене. Мушкарци служе три године, а жене две.

Обавеза важи за све грађане, у земљи и иностранству. Поштеда се може добити на основу здравствених проблема, припадноси неким верским групама. Врхунски спортисти могу да рачунају на скраћење.

Сирија

У Сирији сви мушкарци морају да служе војску. Председник Башар Ел Асад је у марту 2011. скратио војни рок са 21 на 18 месеци.

Неодазивање на позив за регрутацију може да доведе до губитка посла, а самовољно напуштање јединице повлачи заворску казну до 15 година.

Војни рок

Неке земље су поново увеле војни рок у претходних неколико година.

Само осам месеци након укидања, министарство одбране у Грузији поново је увело обавезни војни рок. Нови систем обухвата војну обуку три месеца, а затим службу у професионалној војсци у сврху подршке наредних девет месеци.

Литванија је поново увела војни рок 2016, након што га је укинула 2008. Сада сви мушкарци између 18 и 26 година, сем ако нису „студенти или самохрани очеви“ морају да служе војску годину дана.

Грађани Шведске су гласали да поново уведу обавезни војни рок. Он је био укинут 2010. након 100 година.

То значи ће од 13.000 људи који су рођени 1999, њих 4.000 ће бити позвано у службу.

Оставите Коментар