Генерална скупштина УН затражила од Велике Британије да Маурицијусу у року од шест месеци врати архипелаг Чагос,где се налази британско-америчка стратешка база.

Скупштина УН је на иницијативу Маурицијуса усвојила резолуцију која није обавезујућа али има политичку вредност. За резолуцију се изјаснило 116 земаља, шест је било против, а међу њима су биле САД, а 56 се уздржало од гласања.

Архипелаг Чагос у центру је вишедеценијског спора после британске одлуке 1965. године да архипелаг раздвоји од Маурицијуса и ту постави војну базу заједно са Американцима.

Велика Британија протерала је око 2.000 људи са Чагоса ка Маурицијусу и Сејшелима шездесетих и седамдесетих да би направила место за војну базу.

Маурицијус је стекао независност од Велике Британије 1968. године и од тада тражи да му се врати архипелаг.

Британско министарство спољних послова изјавило је да не признаје суверенитет Маурицијуса над Чагосом, него стоји уз већ поновљен став да ће архипелаг вратити тој земљи када више не буде потребно за одбрамбене сврхе.

  • Заједничка британско-америчко одбрамбена база помаже Британији и свету у борби против тероризма, организованог криминала и пирата – тврди Лондон.

Оставите Коментар