Пре пет година у саставу Морнаричке авијације Русије формиран је 100. бродски ловачки ваздухопловни пук. Пилоти су прославили годишњицу летовима током којих су формирали фигуре као што су „мртва петља“, „цев“ и „вадичеп“, пише портал „Звезда“.

Ловац команданта пука први полеће ка оловном поларном небу. „Ради као што ја радим“ један је од принципа наставе.

Брзином од 600 до 800 километара на сат изводе акробације.

Данас тренирају на веома малим висинама, што је важно за игре „скривања“ од непријатеља, а то је могуће само ако остану невидљиви за непријатељске системе противваздушне одбране (ПВО), јер се на тај начин постиже ефекат изненађења.

Према ваздухопловним стандардима, пилоти изводе најтеже, веома напорне и најопасније летове. Њиховој припреми је посвећено више времена него у ваздухопловству базираном на обали. Тим пре што су летови на Арктику увек праћени лошим временским условима.

Бродски ловачки ваздухопловни пук Северне флоте најмлађи је у Русији. Настао је пре пет година, наставља историју и традицију истраживачког и инструкторског борбеног ваздухопловног пука Црноморске флоте, којим је на Криму од 1986. године командовао легендарни пилот, херој Русије Тимур Апакидзе. После распада СССР-а, командант је са већином особља наставио да служи у Северној флоти, обучавајући читаву плејаду пилота.

Док се тешки носач авиона, крстарица „Адмирал Кузњецов“ поправља, садашња генерација пилота усавршава своје вештине у ваздухопловном комплексу за обуку палубне авијације НИТКА на Криму и на свом матичном аеродрому Североморск 3. Међу њима је и командант групе Алексеј Апраксин. Он наводи да је његов сан из детињства био да буде тамо, на врху. Данас се шали да је „љубав према небу обострана и да је главна ствар да му се потпуно предате“.

„Морамо бити спремни да испунимо било који задатак који нам је додељен. Почевши од ваздушних борби на велике даљине, када једноставно не видимо мету, јер је врло далеко од нас и када из далекометне борбе прелазимо у блиску маневарску борбу. Овде улогу већ не игра навођено оружје, већ наш топ. Покушавамо да победимо на овај начин, како бисмо стекли надмоћ у ваздуху“, рекао је командант ваздухопловне групе 100. посебног бродског борбено-ваздухопловног пука Северне флоте Алексеј Апраксин.

Пилоти морају бити спремни за полетање и слетање на бродове авионима МиГ-29К. Маневарски ловац може да ради у било које доба године, на било којој географској ширини. Ово је још једна важна компонента заштите арктичких граница.

Оставите Коментар