Потрага је трајала скоро 120 година


Монограм који је почетком 1903. године краљ Александар Обреновић наручио од једног београдског јувелира за супругу, краљицу Драгу, али није успео да јој га уручи пре крвавог Мајског преврата, после скоро 120 година поново је у Србији.

То је изјавила Душица Бојић, директорка Историјског музеја Србије, где се сада налази Драгин монограм.

Пратећи траг изјаве министарке културе и информисања Маје Гојковић, да су, посредством Министарства спољних послова, на аукцијама у свету, недавно „откупљени неки предмети који су припадали краљици Наталији Обреновић“, лист је у МСП-у добио потврду да је реч о два писма: једном краљице Наталије, и другом краља Милана, за које се наша амбасада у Лондону надметала у аукцијској кући „Чизвик“, почетком јула.

Готово, истовремено, преко амбасаде у Швајцарској откупљена је и вредна документација везана за краљицу Драгу Обреновић, а све за Историјски музеј Србије. Ови експонати још нису стигли до Београда, али јесте Драгин монограм купљен нешто раније код канадске куће „е-Медалс“.

  • Више година уназад пратимо шта ова кућа нуди на свом сајту. Између осталог огласили су били орден Милоша Обреновиц́ћ, за који смо констатовали да није оригинал, а онда и монограм краљице Драге Обреновић, по цени од 12.598 канадских долара, што, када се урачуна и тамошњи усклађен порез на промет од 13 одсто, укупно износи 14.235,74 долара – навела је Бојићева.
DRAGIN MONOGRAM VRAĆEN U SRBIJU: Vredni predmeti koji su pripadali  dinastiji Obrenović otkupljeni za Istorijski muzej | Novosti.rs

Kонтактирала је министра спољних послова Николу Селаковиц́а и у договору са министарком културе и одељењем за међународну сарадњу, договорено је да се монограм откупи.

Тако је, према њеним речима, почела прича која је трајала готово месец дана: министар спољних послова издао је налог амбасади у Kанади да за Историјски музеј Србије аплицира и купи монограм, а наш амбасадор Дејан Ралевић одмах је ступио у контакт са куц́ом „е-Медалс“.

Потом је купљен, уз званичну, ручно писану потврду адвоката Уроша Kузманића, од 25/26. августа 1904. којом се гарантује да је реч о имовини породице Обреновић, и допремљен до Србије.

  • У нашем музеју он ће се чувати као ретка инсигнија једне владарке, јер за сада знамо да, на Опленцу, постоји још само једна дијадема која је припадала краљици Марији Kарађорђевић – открива Душица Бојић.

Она је додала да ће читав један сегмент у будућој сталној поставци, у обновљеној згради некадашње Главне железничке станице, бити управо посвећен женама наших савремених владара.

Оставите Коментар