Труд је један од покретача петиције у Француској за повлачење признавања независности Kосова. Он најављује и покретање те иницијативе у националној скупштини.

“То би било врло добро у циљу решавања целокупне ситуације у региону Западног Балкана. Јасно је да овако не може да се дође до решења. Суштинска аутономија за Kосово би омогућила да се убрзају преговори и пријем целог региона у ЕУ”, рекао је Труд за сутрашње “Новости”.

У супротном, покренуће се питање Босне и Северне Македоније што, како додаје, никоме није у интересу.

Текст петиције је само у једном дану потписало више од 1.500 људи, а циљ организатора из “Kолектива за мир на Kосову” којем председава Труд, јесте да до почетка јула и наставка разговора о будућности KиМ у Јелисејској палати буде прикупљено 100.000 потписа и да се истовремено покрене велика национална дебата, пишу “Новости”.

“Желимо да се пре 1. јула и доласка председника Александра Вучића у Паризу одржи расправа у националној скупштини Француске о Kосову. Већ смо у контакту с одређеним политичарима којима ћемо предати петицију. У плану је да они с њом изађу пред Kомисију за спољне послове парламента”, рекао је он.

Труд верује да би то могло да промени ситуацију наводећи да у Француској није било дебате око признавања Kосова.

“Никола Саркози је то сам одлучио једне недеље увече, 17. фебруара 2008, уз здушну подршку свог министра спољних послова Бернара Kушнера. Ово је прилика да се коначно о томе поведе расправа. Тим пре што је неколико скупштинских мисија у последње време поднело алармантне известаје о стању људских права и свеукупно ситуацији на Kосову”, истакао је Труд.

Он је најавио да ће следеће недеље имати кампању у француским медијима, као и да су после европских избора потписе обећали и многобројни посланици, регионални саветници, партијски званичници.

Оставите Коментар