Ирина Непокојичицка, руска емигранткиња, за 11 година колико је живела у Сремској Митровици, оставила је неизбрисив траг у највећем граду Срема.

Ирина је рођена у селу Кузбекова, Полтавска губернија у Русији 1909. године. Заједно са родитељима, као избеглица пред револуцијом стигла у Југославију као једанаестогодишњакиња, 1920. године.

Гимназију је завршила у Великој Кикинди, а архитектуру на Вишој техничкој школи у Загребу. У Сремску Митровицу је дошла 1937. године, где је остала до прераног краја живота 1948. године. Сахрањена је на старом Православном гробљу у Сремској Митровици.

Иако је као архитекта подигла један од симбола града, чувену фонтану „Камени цвет“, учествовала у оснивању Музеја Срема, Српског дома и позоришта „Добрица Милутиновић“, као и обнови и враћању икона у Цркву Светог Стефана, иницијатива коју је потписало више хиљада Митровчана да се овој жени подигне биста и да парк у којем је „Камени цвет“ добије њено име, и даље стоји.

  • Последњих неколико деценија град је заборавио на Ирину, мада је она свим срцем волела Митровицу и оставила Митровчанима прелепу фонтану, као белег од срца, како је говорила. Заједно са суграђанима најпре смо се изборили да се фонтана врати у функцију јер није радила скоро 20 година, као и да споменик сачува свој првобитни изглед каменог цвета од насртаја модернизма у уређењу пешачке зоне. Остало је још да град постави њену бисту тик уз „Камени цвет“ – кажу чланови Друштва сународника и пријатеља Русије, иницијатора петиције за подизање бисте.

У Друштву наводе и да је Иринина породица из Русије спремна да учествује у финансирању споменика.

  • Последњих година чули су се бројни предлози за подизање споменика и биста знаменитим Митровчанима, па и онима који су својим делима задужили град. Сматрамо да у центру града мора стајати Иринина биста због свих њених заслуга за Митровицу. Ова идеја ујединила је наше суграђане без обзира на политичка уверења, а све у нади да заједно можемо очувати амбијентално језгро града и препознатљиви изглед центра Митровице. Поред бисте, и градски парк, популарни „Мајмунац“ требало би да се преименује у Иринин парк – кажу у Друштву.

Оставите Коментар