Председници САД и Русије Џо Бајден и Владимир Путин разговарали су данас телефоном о кризи око Украјине, а разговор је трајао нешто више од сат времена, саопштила је Бела кућа.

Џозеф Бајден је рекао да ако Русија предузме даљу инвазију на Украјину да ће САД заједно са завезницима и партнерима одговорити санкцијама Русији.

– Ако Русија предузме даљу инвазију на Украјину, Сједињене Државе ће заједно са својим савезницима одлучно одговорити и наметнути брзе и тешке санкције Русији – рекао је Бајден у разговору са Путином.

Председник Бајден је поновио да ће даља руска инвазија на Украјину произвести људску патњу и умањити углед Русије.

Он је такође поручио да се ова криза може решити дипломатским путем, у пуној координацији са савезницима и партнерима САД, те да су спремни и на неки други сценарио.

Подсетимо, разговор председника САД, Џозефа Бајдена и Владимира Путина је трајао тачно 62 минута, а Путин је желео да се телефонски разговор обави у понедељак, али је на иницијативу америчке стране он заказан за данас, с обзиром да америчке обавештајне службе имају информације о, како Бела кућа тврди, све бројнијим знацима да би Русија могла ускоро да нападне Украјину.

Путин је раније данас разговарао са француским председником Емануелом Макроном, а у петак је Бајден одржао виртуелни разговор са најзначајнијим НАТО савезницима и Европском унијом.

Оставите Коментар