САД ће платити Русији контингент медицинске опреме за борбу против ширења корона вируса, саопштио је данас високи званичник Трампове администрације, али није отклонио недоумицу ко ће сносити трошкове за пошиљку из Москве.

Након телефонског разговора руског председника Владимира Путина и председника САД Доналда Трампа, Русија је послала 60 тона медицинске опреме укључујући респираторе, маске и вентилаторе.

Тим поводом, Трамп је оценио да је руска опрема врхунског квалитета и да ће спасити животе Американаца.

Руско министарство спољних послова саопштило је да је званична Москва платила половину цене целог контингента, а један високи званичник Беле куће, који је желео да остане анониман, изјавио је да је Русија продала Америци опрему испод тржишне цене, не наводећи колико је Вашингтон платио.

У Њујорк је 2. априла слетео авио А-124 (Руслан) са медицинском опремом коју је упутила Русија. Амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов раније је саопштио да Русија шаље опрему, средства за дезинфиковање, наочаре, маске и респираторе.

Он је истакао да је међународна сарадња у борби са вирусом корона неопходна, јер се ниједна земља не може самостално изборити с пандемијом.

Према последњим подацима, у САД је број заражених короном прешао 245.500 људи, од чега је преко 6.000 умрло. Укупан број заражених у свету је премашио милион људи.

Оставите Коментар