Премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић коментаришући ослобађање Рамуша Харадинаја изјавио је да је одлука суда у Колмару срамна, политичка и противправна…

Tanjug
Tanjug

Коментаришући одлуку апелационог суда у Колмару, Вучић је рекао да је Под тачком један суд констатовао да су услови за разматрање основног захтева за екстрадицију од 6.1. 2017. испуњени, што, каже, значи да је Србија доставила документацију у складу са захтевом.

– У тачки два образложења одбуцује се поднесак од 1. 3. 2017. достављен од државе подносиоца, иако су на томе они инсистирали да би могло да се утврди да ли имамо нове чињенице, а не само оне које су већ узете у разматрање приликом пресуђивања Хаског ад хок трибунала – рекао је премијер и додао:

– Али, да није жалосно и тужно, било би смешно, у четвртој тачки одлуке стоји да би изручење Србији било јако тешко за Харадинаја. Па нисмо га ми звали на чоколаде и бомбоне, него да би одговарао за ратне злочине над Србима. Шта ово значи, на шта личи? – рекао је Вучић, коментаришући одлуку апелационог суда у Колмару који је данас одлучио да одбаци захтев Србије за изручење.

Вучић је рекао да одлуку француског суда „нико нормалан не може да разуме“.

– Влада сматра да је одлука срамна, скандалозна, противправна и апсолутно неправична, а више од свега политичка – рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Вучић је најавио да ће амбасадор Србије бити позван на консултације и да ће бити упућена нота Француској.

Он је рекао да води суверену и независну земљу, те да ће упутити најоштрију протестну ноту Француској, јер се ради о највишим моралним и правним принципима и о томе да ли неко поштује суверену земље или штити злочинце.

Tanjug

Рекао је и да је ступио у контакт са амбасдорима више земаља, те да ће се у 16.30 сати чути са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровим.

Најавио је и да ће у наредним данима упутити писмо и свим чланицама УН у којем ће навести правна образложења, али и одговоре на политичке одлуке.

– У њему ћемо показати колико је Србија уложила у очивање мира и стабилности, како су неки покушали да мали народ унизе и уруше достојанство и покажу да над њима може да се чине злочини и да прође некажњено – рекао је Вучић.

– Мени је најважније да можемо сваког да погледамо у лице, ми се дичимо тиме да се против таквих људи који силују жене боримо – рекао је Вучић и истакао да Србија од својих одлука и рада својих тужилачких органа неће одустати.

Вучић је рекао да су данас победили злочинци, а да је обавеза Србије да због убијених и жртава настави своју борбу.

Tanjug

Нећемо прекидати дипломатске односе с Француском,али…

Нисмо планирали да прекидамо дипломатске односе са Француском, али је јасно да данашња одлука суда у тој земљи не утиче повољно на односе две земље.

– Не желим да угрозим стабилност Србије и њену будућност било каквим хитним или хитрим потезом. Ово је највиши степен нашег протеста, пред отказивање гостопримства француском амбасадору. Мислим да смо нашли праву меру и најбољи начин да то урадимо – рекао је Вучић.

Србији важно да има односе са Француском, али је на нама да пошаљемо јасну поруку шта мислимо о одлуци суда те земље о одбијању захтева Србије за изручење Рамуша Харадинаја.

Он је истакао да сада постаје бесмислено уопште разговарати о потписаним документима о сарадњи и стратешком партнерству две земље.

Конференцији за новинаре присуствују и министарка правде Нела Кубуровић и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Ово су четири тачке срамне одлуке суда у КолмаруУ образложењу одлуке француског суда наведене су четири тачке којима се суд руководио у одлуци да не изручи Рамуша Харадинаја Србији, а саопштио их је на прес конференцији премијер Александар Вучић.

То су:

1. Суд констатује да су у размотрању захтева од 6.1. 2017. испуњени сви услови, што значи да је Србија доставила документа потребна за тај случај

2. Одбацује се поднесак од 1. марта 2017. државе подносиоца, тражен иначе да би се проверило да ли Србија има нове чињенице и исказе, а не само оне које су већ узете у разматрање приликом пресуђивања Хашког ад хок трибунала.

3. Рамуш Харадинај није сагласан да буде изручен

4. Суд је утврдио да изручење Рамуша Харадинаја подносиоцу захтева може да има изузетно тешке последице по њега.

Премијер је истакао да је кључна 4. тачка, која је, како је навео срамна, противправна, апсолутно неправична и пре свега политичка.

Извор: informer.rs