Премијер Александар Вучић изјавио је данас да је с аустријским министром спољних послова Себастијаном Курцом разговарао шта још две земље могу да ураде у решавању мигрантске кризе

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да је с аустријским министром спољних послова Себастијаном Курцом разговарао шта још две земље могу да ураде у решавању мигрантске кризе.

Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре захвалио Аустрији на „значајној подршци“ на европском путу Србије што је, како је рекао, њен стратешки циљ.

Премијер је рекао и да су разговарали о ситуацији у региону и још једном захвалио шефу аустријске дипломатије на подршци да се све решава мирним путем, јер је довољна једна искра да се све запали.

Између Србије и Аустрије нема питања око којих би се сукобљавали, мада има питања око којих имају другачије погледе, као што је независност Косова, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да српска и аустријска полиција добро сарађују и додао да је Србија захвална на помоћи Аустрије у људству и техници.

Србија је урадила све што је могла поводом мигрантске кризе, рекао је Вучић и додао да је више од 90 одсто миграната у прихватним центрима, али да неки од њих не желе у те центре јер лакше долазе до кријмчара којих их воде до ЕУ.

Вучић је рекао да Србија своје обавезе испуњава, док неке друге државе у региону то не чини, као и да Србија ниједном није применила силу према избеглицама. Вучић је додао да Србија не жели да буде паркинг за мигранте.

Он је рекао да је Србија жели још више аустријских инвеститора, а нада се да ће бити и српских инвеститора у Аустрији, када ојача српска привреда.

КУРЦ: ВАЖНО ЈЕ ДА СЕ ПОШТУЈЕ ДОГОВОРЕНО У БРИСЕЛСКОМ ДИЈАЛОГУ

Министар спољних послова Аустрије Себастијан Курц изјавио је данас да је важно да се поштује оно што је договорено у оквиру Бриселског дијалога, као и да дијалог Београда и Приштине буде настављен.

Одговарајући на питање да ли Аустрија, као чланица ЕУ и земља председавајућа ОЕБС-у, може да утиче на Приштину да омогући формирање Заједнице српских општина, Курц је рекао да је сасвим јасно да „оно што је договорено мора да се поштује“.

Себастијан Курц изјавио је данас у Београду да ће Аустрија учинити све да задржи земље Западног Балкана, а посебно Србију, на путу ка Европској унији.

„Иако је протекла година била тешка за ЕУ, наш став остаје исти – желимо да земље Западног Балкана а нарочито Србију задржимо на путу ка ЕУ и учинићемо све да се то настави“, рекао је Курц на заједничкој конференцији за новинаре после разговора са српским премијером Александром Вучићем.

Говорећи о ситуацији у региону Курц је рекао да жели да захвали премијеру Србије за „водећу улогу у Србији и конструктивну улогу на целом Балкану“. „Балкан је и даље регион где често долази до изазова и понекад тензија, ту је потребна трезвена политика и политичари који мисле на цео регион и раде на томе да он има позитиван развој“, рекао је Курц.

НЕЋУ ДАНАС О СИНИШИ МАЛОМ, СУТРА ЋУ ГОВОРИТИ О ТОМЕ

Премијер Србије Александар Вучић није данас желео да коментарише оптужбе на рачун градоначелника Београда Синише Малог о томе да стоји иза рушења у београдској четврти Савамала и најавио да ће сутра говорити о томе.

На питање новинара Мреже за истраживање криминала и корупције (КРИК), Вучић је рекао да ће и на то и на многа друга питања одговорити сутра и да ће многе изненадити његов одговор.

„Изненадиће вас мој одговор, јер ћу имати шта да кажем и о вама. Као и о њему“, рекао је Вучић.

Бивша супруга Синише Малог, Марија Мали оптужила је у интервјуу за КРИК градоначелника Београда да је организовао рушење у Савамали али и да је учествовао у финансијским малверзацијама.

ВУЧИЋ: У СРБИЈИ ОКО 6.600 МИГРАНАТА, ОКО 500 ВАН ПРИХВАТНИХ ЦЕНТАРА

У Србији се налази око 6.600 избеглица и миграната, од којих је већина у прихватним центрима, док се око 500 налази у центру Београда где долазе у контакт са кријумчарима, рекао је премијер Србије.

Вучић је рекао на конференцији за новинаре после састанка са шефом аустријске дипломатије Себастијаном Курцом рекао да се у Србији 5.850 мигранаа и избеглица налази у прихватним центрима, у којим добијају редовне оброке, смештај и другу помоћ.

„Има нешто више од 500 људи који нису, бар не још, приступили прихватним центрима и они се углавном налазе у центру Београда чекајући на кријумчаре да их пребаце преко Дунава у Хрватску и затим даље у западну Европу“, рекао је он.

Вучић је рекао да у Србију дневно долази око 110 до 140 избеглица и додао да њихов прилив није велики.

Према његовим речима, 70 одсто избеглица и миграната стиже из Бугарске а 30 одсто из Македоније.

Вучић је рекао да је више од 80 одсто избеглица и миграната долази из Авганистана или Пакистана, док је претходне године 80 одсто избеглица долазило из Сирије.

Удео породица је 10 одсто, док су остали младићи старости од 16 до 30 година, додао је он.

Вучић је истакао да ће Србија учинити све да не постане „паркинг“ за избеглице и илегалне мигранте и да ће бити у стању да очува стабилност не само на својој територији већ и у региону у вези са мигрантском кризом.

„Урадићемо све што можемо да избегнемо ситуацију да будемо паркинг за илегалне мигранте“, рекао је он и додао да зато поштује напоре земаља попут Аустрије и рад и помоћ аустријске полиције на плану миграција.

Он је рекао да је у Бриселу чуо различите процене о мигрантској кризи и различита обећања које су дале неке чланице ЕУ, а нису их испуниле, али је додао да се то не тиче Србије и да је она задовољна начином на који поступа.

„Немамо обичај да тражимо огромне своте пара, захвални смо ЕУ на подршци иако смо добили 200 пута мање пара од, на пример, Грчке или 100 пута мање од Бугарске, али то је у реду пошто нисмо чланица ЕУ“, рекао је он и додао да не сматра то највећим проблемом.

Извор: Новости