Састанак премијера и председника Србије Александра Вучића и Томислава Николића са председником РС Милорадом Додиком и председавајућим Председништва БиХ Младеном Иванићем завршен је у Вили Мир у 15.00.

 

Томислав Николић каже да Република Српска и Срби нису учинили ништа да покваре односе у БиХ.

– Данас смо се састали не први ни последњи пут и чешће ћемо да се састајемо. Дочекали смо да један члан Председништва БиХ покрене питање за које је битно шта му је циљ и шта тиме поручује. Веома је неизвесано како ће се развијати односи у БиХ и какве односе очекују са Србијом – каже Николић.

Додаје да ће Србија стајати уз Србе у БиХ.

– Ми смо исти народ и даћемо подршку Републици Српској и свему што се ради по Уставу и закону – поручује Николић.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је иницијатива о ревизији одлуке по тужби БиХ против Србије за геноцид акт мржње Бошњака муслимана у Сарајеву према Србима и поручио да је члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић тиме „угасио светло“ Босни и Херцеговини.

Додик је рекао да иза иницијативе за ревизију заправо лежи жеља да се укине Република Српска.

– Желе да врте причу на то да су Срби у БиХ починили геноцид, који се није ни десио. Незадовољни ранијим пресудама, спремни су да својатају БиХ и да кажу да нисмо тамо присутни у органима. Изетбеговић је овим затворио врата БиХ и њеној перспективи, и угасио је светло када је реч о БиХ – рекао је Додик.

Председник РС је оценио да је иницијативом о ревизији крај процеса помирења у Босни и Херцеговини.

– Ово говори да су пропали напори међународне заједнице да се постигне помирење, које је овим угашено, јер ако неко мисли да у име свих нас мозе да одлучује, онда поверење не може да се гради на тај начин – рекао је Додик.

Како је рекао, иако иницијативом настоје да сруше позицију Срба у БиХ, српске политичке снаге у том земљи су јединствене.

– Имаћемо седницу парламента у понедељак, и донећемо логичне закључке – најавио је Додик.

Он је констатовоа да иницијатива јесте формално уперена против Србије, али да је то заправо атак на све Србе у свету.

Додик је додао да је уверен да ће Међународни суд правде одбити иницијативу о ревизији пресуде, али и да остаје примаран проблем, да неко (Изетбеговић) жели да одлучује у име других у БиХ.

– А то не може – поручио је Додик.

Иванић је већ упутио писмо Међународном суду правде у Хагу, којим је оспорио било чије право да у име БиХ подноси апликације, јер о томе не постоји одлука институција БиХ, а председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић позвао је све стране у БиХ на смиривање тензија.

Извор: Информер

Advertisements