„Време нам није савезник за решавање питања Kосова и Метохије“, поручио је председник Србије и Српске напредне странке (СНС) Александар Вучић након седнице председнштва СНС данас у Београду. Вучић је рекао и да они који најављују тужбе за геноцид и прете захтевом за ратну одштету тиме јасно говоре да не желе дијалог.

Вучић је, на питање да ли нам је време савезник у решавању питања KиМ, кратко одговорио:

„Није. Сви мисле да јесте, али ја мислим да није“.

Упитан да ли је могуће доћи до компромиса, док одређени центри моћи не само да подржавају Приштину већ је инструирају шта да ради, председник је истакао да се плаши да они они који најављују тужбе за геноцид и најављују захтеве за ратну одштету, јасно говоре да им није стало до дијалога.

„Они који причају сваки дан само о томе, а не би о Заједници српских општина, а реч је о разним међународним актерима и који кажу не смеју да се мењају границе, а, једине границе које би да мењају су границе Србије, само што неће то да назову тим именом… Таквима ћу сваког дана да одговарам“, констатовао је Вучић.

Он је истакао и да је његово питање, када се каже да је то урађено због „хуманитарне катастрофе“ – зар није била већа хуманитарна катастрофа у Авганистану, Сирији , Ираку, а ниједној од тих земаља нису мењане границе, већ само Србији.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

„На то немате одговор… Морамо да се помиримо са тим да имамо двоструке аршине и различите стандарде. Имам храбрости да им то кажем у лице. Њихов одговор је увек тај – ‘јесте, али ти, Александре, добро знаш шта је политика, колико је Србија мала, а ми велики и моћни…’. Одговор је да да све разумем, и онда гледа шта да извуче најбоље и највише за земљу…“, рекао је Вучић.

Дуго се нисам обрадовао писму, као овом фон дер Лајен

Он је потврдио да је добио писмо председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен, у којем је изразила подршку пројекту изградње и обнове пруге од Београда до границе са Северном Македонијом.

„Добио сам изузетно писмо Урсуле фон дер Лајен, које се тиче мог боравка у Бриселу и нашег договора за изузетно важан, стратешки пројекат, пругу Београд-Ниш-граница са Северном Македонијом“, рекао је Вучић.

Он је рекао да тај пројекат мења слику Србије, и захвалио фон дер Лајен на том писму.

„Дуго се нисам неком писму тако и толико обрадовао, нарочито када долази из ЕУ“, додао је Вучић.

Радови на прузи до Северне Македоније на пролеће 2022.

Вучић је изразио уверење да би изградња пруге Београд – Ниш – Табановце, уз подршку ЕУ, могла да крене већ на пролеће наредне године.

Вучић је истакао да ће захваљујући подршци ЕУ Србија уштедети 700 до 800 милион евра, што је велика ствар за нашу земљу.

Ипак, додао је, да то неће променити њихово мишљење по питању KиМ.

„Ни Немачка, ни Француска нити САД неће променити свој став о KиМ, и зато понекад не разумем наш нералан приступ о свему томе“, додао је Вучић.

На питање зашто поједине медије толико интересује да ли ће и када он дати оставку, Вучић је рекао да је он главна тема тим медијима, јер је то да га окривљују за све и називају погрдним именима, једином што имају у програму.

Такође изразио је наду да ће Kризни штаб на сутрашњој седници донети одлуку о попуштању епидемиолошких мера.

Он је, иначе, и раније данас замолио Kризни штаб да размотри отварање угоститељских објеката без башти од петка.

Вучић је на питање о отварању стадиона, на којима је публика забрањена, одговорио:

„Да сачекамо још мало… И да будем искрен, како је кренула борба за опстанак у лиги, боље да људи не гледају ништа, од срамоте. И то ћемо морати да почистимо све. Тачка“.

Разговарало се о свему на шта СНС може да утиче као најјача политичка партија

Председник је рекао и да се на седници председнштва СНС-а „разговарало о свему на шта СНС може да утиче као најјача политичка партија на политичкој сцени“, рекао је Вучић.

Он је најавио да ће већ од петка кренути на терен, међу грађане, по селима, како би се повећао број вакцинисаних.

„Ја сам као председник понудио, и то је прихваћено, идем ја, а затим ће и Ана Брнабић ићи, на терен по селима, да позивамо људе да убрзамо вакцинацију“, рекао је Вучић.

Он је додао да је по питању броја вакцинисаних данас нешто боље него јуче.

„Верујем да ће сваки дан бити боље, јер је то услов за економски опоравак, да фирме раде и да стопом раста можемо да се такмичимо са најснажнијима“, рекао је Вучић.

Пренео је и да је било речи о предстојећем дијалогу у Бриселу, чији се, каже, наставак очекује средином или крајем јуна.

„Упознао сам чланове са свим кроз шта смо прошли. Биће важних састанака у наредном периоду, на неке ће ићи премијерка, на неке ја, да представимо земљу на најбољи начин“, рекао је Вучић.

Додао је и да ће се ускоро састати у Бриселу са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом.

У октобру представљање новог тима СНС за изборе 2022.
Вучић је најавио да ће на скупштини странке у октобру бити представљен нови тим за предстојеће изборе на више нивоа у пролеће 2022. године.

„Ми ћемо ћемо на скупштини странке, а до скупштине ћемо одржати и унутарстранчке изборе, и у октобру ћемо изаћи са новим тимом, који ћемо представити грађанима за предстојеће изборе на више нивоа који ће бити одржани на пролеће 2022. године“, рекао је Вучић после седнице председништва СНС.

Вучић је изјавио и да је поднео предлог председништву СНС, који је једногласно прихваћен, да се формира радна група која ће кренути у разговоре са СПАС Александра Шапића око уједињавања у једну политичку странку.

Он је истакао да један од снажних мотива који га држи на челу СНС је да пружи отпор онима који су рушили и пљачкали Србију.

Вучић је после седнице председништва СНС то рекао за Н1ТВ на питање шта је са најавом да ће поднети оставку на чело странке и ко би могао да буде његов најбољи наследник.

Навео је и да је један од разлога зашто није поднео оставку и неће, како је рекао, бар до страначке седнице скупштине решеност да допринесе борби против криминалаца и тајкуна који су разарали земљу.

„Док ходам, постојим, дишем борићу се против оних који су нашу земљу опљачкали, против тих којима сам постао мора“, рекао је Вучић.

Наставићу таквом снагом, жестином борбеношћу и енергијом, поручио је, да покажем да Србија може да буде слободна и да не могу више да је пљачкају“, рекао је Вучић.

Разуме, казао је, да је опсесија тајкунима Ђиласу и Шолаку.

„Ја сам мали шраф у односу на оне који су урушавали земљу и отимали пара колико хоћете, ја сам мали шраф у односу на оне који управљају добрим делом медија у Србији, ја сам мали шраф који је учествовао у борби против оних који су уништавали и пљачкали земју“, рекао је Вучић.

Тим тајкунима је, каже, опсесија да његово име не буде на изборним листама.

„Па ваљда треба да се радујете, јер ја сам најгори, ја сам Хитлер, сподоба и убица, чији син Вукан мора да одговара. Што се онда плашите тог таквог Вучића“, рекао је он и додао да неке странке сваког дана постављају захтев да изборна листа СНС не носи назив Александар.

Упитао је зашто се Ђилас крије и не жели да се листа његове странке зове по његовом имену.

Иронично је приметио да је ситуација у СНС-у тешка и да је, као што је Н1 већ објавила, његова странка је већ изгубила изборе у Београду.

„Ми смо у Београду већ изгубили изборе само остаје ситница шта ће народ да каже. За председничке изборе најбоље би било мене да кандидују јер ћемо тада изгубити, а ако неко други буде кандидован бар ће ући у други круг“, ироничан је Вучић.

Ђилас нема озбиљне захтеве, тражи фреквенције због профита

Вучић је изјавио да је од лидера Странке слободе и правде Драгана Ђиласа и очекивао да у разговорима са европарламентарцима тражи националну фреквенцу за Н1 и Нову С, јер му то доноси профит, а не да поставља озбиљне захтеве попут измене закона.

„Верујем да је народ све разумео. Мислили сте да имају озбиљне захтеве за бирачке спискове, а не само да траже националне фреквенце“, рекао је Вучић уз опаску да то тражи јер је то оно што може три или четири пута да повећа профит њиховим телевизијама.

Додао је и да су се потврдила његова очекивања да ће бизнис интереси бити најважнији и све сто нема везе са законима и уставом, али није очекивао да тако отворено говори са европарламентарцима – „да зарадимо још мало пара, а ако нам то не дате имаћемо демонстарације“.

Вучић је то рекао на конференцији за новинаре након седнице председништва СНС на питање како види захтеве лидера ССП Драгана Ђиласа изнете у разговору са европарламетарцима, након што му је новинар пренео, јер је председник рекао да захтеве није чуо, да је реч да Нова С и Н1 добију националну фреквенцију, као и да до окторба буде смењен директор РТС-а.

Он је је нагласио да ће се без обзира на све ипак у Србији поштовати закон.

Додао је да је милион пута прошао њихове демонстрације и чуо од Бранислава Лечића и Вука Јеремића да неће дочекати наредни Васкрс.

Пошто сам васкснуо на Васкрс и овог и прошлог и оног пре тога, пошто сам васкрснуо трећи пут видећемо шта ће бити за Васкрс следеће године, рекао је он.

Седници су присуствовали и председница владе Србије Ана Брнабић, министри Синиша Мали, Златибор Лончар, Јадранка Јоксимовић, Марија Обрадовић, Зорана Михајловић, Маја Гојковић, Небојша Стефановић, Ирена Вујовић, Бранислав Недимовић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, бивши министар привреде Горан Kнежевић, државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић, посланици Александар Мартиновић и Владимир Орлић, директор „Поште“ Зоран Ђорђевић…И

Оставите Коментар