Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је у Рашку, на састанак са политичким представницима Срба са Косова и Метохије, дошао са спремним закључцима које је припремио са премијерком, министрима и Канцеларијом за Косово и Метохију.

Председник Вучић је на почетку састанка рекао да ће након разговора о социо-економским мерама разговарати и о политичкој и безбедносној ситуацији на целом Косову и Метохији и, у складу са тим шта Срби на састанку буду говорили, направиће закључке.

Како је рекао, укупно је предвиђено 28 милиона евра мимо свега што је већ опредељено и та ће средства одмах бити на располагању.

Председник Вучић је представио неколико мера, од којих је прва повећање привремене накнаде, у укупном износу од 6.607.000 евра.

„Друга мера је економско оснаживање незапослених лица преко установа културе, канцеларија за младе. Укупно око 5.606.000 евра је опредељено за ово, јер имамо лица са високом и вишом спремом која ће добити накнаде од 45 и 80.000 динара“, рекао је председник Вучић.

Као трећу тачку председник Вучић је издвојио унапређење рада здравствених установа где ће бити запослено 50 нових лекара и 50 медицинских сестара, што је са додатком око два милиона евра мера, како би се сачували здравствени радници на КиМ.

„Тачка четири је подстицај младим брачним паровима са 50.000 за прворођено дете. Немамо нижу стопу наталитета на КиМ.

Овим додатно појачавамо и подстичемо рађање деце“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је пета мера за улагање у развој привредне делатности и женског предузетништва и породичног бизниса кроз набавку машина, опреме и обртних средстава.

„Ту средства иду из буџета министарства привреде, подршка новооснованим и постојећим предузетницима, као и микро и малим привредним друштвима, која су регистрована у АПР, а посебно за женско предузетништво, чији је оснивач и законски заступник жена. Ту је минимални износ субвенције 100.000 динара, а максимални 600.000 динара, што за мале фирме може да буде од великог значаја. То је додатних 1,282 милиона евра“, навео је председник Вучић.

Рекао је да је шеста мера за развој пољопривредне делатности, кроз набавку опреме, машина, садница, сточног фонда, пчела и пчеларске опреме.

„И ту ћемо да уложимо 200 милиона, односно 1,709 милиона евра. Додатно за отклањање последица насталих услед обилних падавина због изливања бујичних и других водотокова, укупно 2,56 милиона. Затим за изградњу, реконструкцију, рехабилитацију и санацију путева, улица и путних објеката 6,83 милиона евра. Изградићемо и базене у Горњем Кусцу, што је 1,025 милиона евра“, навео је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да локални избори у четири општине на северу КиМ значе да се 99 одсто грађана не пита ништа и иронично приметио да је то „ваљда демократија коју, ако угрозимо, бићемо тирани и рушимо стабилност на Балкану“.

„Биће вам Курти градоначелник Северне Митровице, али боље да ствари буду очигледне и да никога не фолирају, да не глуматају да су најдемократскија држава на југоистоку Европе“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да је велики проблем и са таблицама и да је Београд јуче у Брисел упутио више него компромисни предлог тим поводом.

Оставите Коментар