Лидер Српског покрета обнове Вук Драшковић изјавио је да иза, како је рекао, насилног устоличења митрополита црногорско-приморског Јаоникија на Цетињу, стоји Москва и додао да Црна Гора неће постати руски сателит.

Он је за сарајевску Н1 телевизију изнео и критике на рачун министра унутрашњих послова Србије Александра Вулина који се јавно залаже за тзв. „српски свет“.

  • То су опасне приче. И ратови 90-их су почели од приче. Тешко том “српском свету“ за којег се Вулин залаже – рекао је Драшковић.

Он је додао и да није најбоље упознат са улогом Српске православне цркве, али да је познато да она не плаћа порез и да је „миљеница државне касе“. Он је рекао да је СПЦ враћена имовина и да не подлеже закону.

  • Толика кривична дела су починиле владике укључујући и педофилију, али не могу бити и нису процесуирани. Они имају своје судове који не раде. Док није дошло до једне наопаке индоктринације у српском народу и цркви су се догађале другачије ствари. Оног тренутка када је црква прихватила да буде чувар и пропагатор нације, а не Христа и хришћанства дошло је до духовних ломова у целом народу – рекао је Драшковић.

Према његовим речима, и даље је много „Христових следбеника“ у СПЦ наводећи једног који му је 90-их година рекао да ниједна црква ни манастир на Kосову није вриједна једног људског живота.

  • Много је младих, образованих људи који на други начин гледају на нацију. Европа спава, а има моћ да нас уразуми, европеизује, али не реагује. Она ми је још једина нада и да ће схватити да ће се Балкан уљудити или ће се Европа балканизовати што би била казна за њу – рекао је Драшковић.

Говорећи о изјави високог представника у БиХ Kристијана Шмита, да у институцијама Федерације БиХ нема довољно представника Хрвата, Драшковић каже да је био поприлично изненађен тиме што је прочитао.

  • Нација и национална припадност не смије бити никакав путоказ и темељ јер у Дејтонском споразуму нигде не пише да не може Србин гласати и за Бошњака и Хрвата, да не могу Бошњаци гласати за Србе и Хрвате. У тим накарадним поделама властодржаца чија је власт само позивање на нацију дошли смо до ове ситуације – поручио је Драшковић.

Оставите Коментар