Нурија Поздрац, и његова супруга Делвета спадају у оне претке које би многи људи волели да имају међу својим прецима: реч је о босанским муслиманима који су ризиковали своје животе како би заштитили балканске Јевреје којима је претило готово сигурно истребљење током Другог светског рата.
Међутим, један од најеминентнијих потомака породице Поздерац углавном је ћутао о крвној вези са херојским босанским паром – можда због тога шо је његова каријера, до сада, била утемељена у лику србијанског политичара, и разумљиво је што је, камуфлиран међу Србијанцима, крио своје босанско и бошњачко порекло.

Као да се све променило 18. марта када је Вук Поздерац-Јеремић, бивши србијански министар спољних послова и бивши председавајући Генералне скупштине УН, присуствовао церемонији доделе постхумне медаље „Праведник међу народима“ његовом прадеди и прабаби, израелске највише награде која се додељује не-Јеврејима за храбро понашање током холокауста.

Стојећи поред баке, Садете Поздерац Буљубашић, тада 37-годишњи Јеремић рекао је да је “захвалан и узбуђен што одаје почаст улози својих предака у спасавању Јевреја и других из концентрационог логора Јасеновац у Хрватској“, где је према неким проценама убијено око 700.000 људи.

вук-поздерац-са-баком-садетом-поздерацВук Јеремић са баком Садетом Поздерац на додели награда

„Желим да кажем да сам неизмерно поносан на своје муслиманско порекло, на своје претке који су у Другом светском рату храбро устали против злочина над својим јеврејским и српским суграђанима.“

Одавање почасти својим бошњачким прецима и рођацима представља суптилну промену за Јеремића, енергичног вундеркинда образованог на Харварду и Кембриџу који је упорно следио сулуду Тадићеву политику, како у Београду, тако и у УН, упркос напорима да себе представи као прогресивну алтернативу најгорим екстремима милошевићевске прошлости његове земље.

Јеремић је провео пет година као министар спољних послова пре него што је преузео ротирајућу функцију председника Генералне скупштине УН у Септембру 2012. године, остао је упамћен у међународним круговима по томе што је разбеснео већи део региона заузимањем критичког става пред међународним судовима, као што је Међународни кривични суд за бившу Југославију у Хагу!

Јеремић је, такође, изазвао критике након организовања перформанса у УН уз емитовање “Марша на Дрину”, српске војничке песме из Првог светског рата, коју су касније прихватиле српске паравојне снаге током босанских ратова средином 90-их година. УН су биле приморане да објаве извињење након што је перформансу уз овације подравио Бан Ки-Мун и остали људи у публици који нису били свесни историјске конотације те песме.

Углавном, Вук Поздерац-Јеремић јавно је признао да је поносан што је Бошњак и муслиман, чиме умањује шансе да се избори за место заједничког председничког кандидата тзв. жуте опозиције у Србији.

Извор: Глас Србије