Мајски локални избори у Хрватској ће посебно бити интересантни у Вуковару, пише загребачки Вечерњи лист и наводи да се већ сада на низу примера може рећи да ће одлучивати сваки глас, а не искључује ни могућност да на коначни исход пресудни буду гласови Срба.

Врло лако је могуће, пише лист, да ће вуковарски Срби бити ти који ће својим (не) изласком на гласање одлучити ко ће бити нови градоначелник Вуковара.

За сада је извесно да ће се на изборима појавити тројица јаких кандидата – актуални градоначелник Иван Пенава, Жељко Сабо (СДП) и врло веројатно Никола Мажар (ХДЗ), а још се чека одлука Маријана Павличека (ХКС) и још неких који важу још важу своје изборне (не)прилике.

Према Вечерњем, сама имена већ говоре колико је хрватско бирачко тело у Вуковару разједињено, што су показали и јулски парламентарни избори.

У Вуковару је тада ХДЗ освојио 37,82 (3.124 гласа), Домовински покрет 33,32 (2.752) и СДП 19,84 одсто или 1.639 гласова.

Подсећају да у Вуковару, према последњем попису становништва, живи више од 34 посто грађана српске националности, што је, наводе, велики „базен гласача“.

У цијелој тој причи треба узети у обзир и коалицију на нивоу државе ХДЗ-а са Самосталном демократском српском странком, као и чињеницу да Срби, ако не гласају за српске странке, најчешће глас дају СДП-у, пише загребачки дневник.

Пенава се, кажу, пак може надати да ће те изборне недеље вуковарски Срби остати у својим домовима.

„Све показује како ће Срби у Вуковару, због велике разједињености међу гласачима хрватске националности и још веће поделе од центра на десно, бити ти који ће ‘одлучити’ ко ће бити нови градоначелник Вуковара. Међутим, то је и притисак за српску заједницу која ће одређеном делу грађана бити кривац за резултат“, изјавио је председник вуковарског СДСС-а Срђан Колар.

Додао је да како ко буде радио, тако ће сносити последице тог рада и одлука или пак добити награду.

Оставите Коментар