Бањалука — Срби су научили да ћуте о злочинима над собом, надајући се да ако буду довољно дуго ћутали, да се неће више никада поновити, наводи Александар Вулин.

Ипак, како каже, истина је потпуно другачија,

Вулин је после премијере документарног филма „Злочин без казне – страдање Срба у средњем Подрињу“ ауторке Слађане Зарић у Бањалуци рекао да Срби показују да су из тешког 20. века извукли поуке, а то је да неће нико други говорити о нашим страдањима и злочинима над нама, ако ми сами о томе не будемо говорили.

„Неће бити никог другог ко ће зарад истине и зарад правде говорити о нашим ранама, ко ће говорити о нашим мукама…и како време буде одмицало тако ће Јасеновац постати само радни логор, како време буде одмицало тако ће ратови 90-тих бити некакав производ српске жеље и потребе, а знамо да је истина другачија“, рекао је Вулин.

Због тога, казао је, морамо да говоримо, да будемо веома гласни и убедљиви.

„Мора да се види да ово није трагедија једног дела српског народа, није ово трагедија народа у Подрињу и РС, народа у Западној Крајини, народа у Херцеговини, ово је сва српска трагедија, без обзира где се Срби рађају где живе, морају да знају да се ово дешавало“, навео је Вулин.

Како је рекао, ратови су вођени да би Срби најзад и коначно напустили просторе где су рођени, где су одрасли, где су имали и где имају право да живе.

У Бањалуци је вечерас премијерно приказан документарни филма „Злочин без казне“ Слађане Зарић, који је базиран на појединачним причама страдања Срба у селима средњег Подриња.

Извор: Танјуг