Министар Александар Вулин најавио је данас да ће тражити смену руководства РТС-а, јер више воде рачуна о томе шта ће „неко викнути на улици“, него о интересима државе

Људи на јавном сервису су, каже, престали да полажу рачуне својој држави, и очигледно више овде рачуна шта ће им неко викнути на улици, него шта је заиста њихов посао.

Вулин је рекао да се извештавање јавног сервиса о протестима променило од тренутка када су демонстранти почели да траже смену руководства РТС-а.

– Од тог тренутка извештавање РТС-а се променило, од тог тренутка РТС почиње да даје простор, у време ових празника имали сте између 100 и 200 људи на улицама, а имате по неколико минута прилоге на вестима – рекао је Вулин за Пинк тв.

Он је додао да се јавни сервис на тај начин „извињава“ и „моли за милост“ учеснике демонстрација.

– Не могу то другачије да објасним осим страхом да ће бити смењени. Ја нисам на улицама, ја сам преседник политчке партије која је део владајуће коалиције, ја се држим устава и закона и зато ћу, у оквиру устава и закона и овлашћења које имам као неко ко је члан владе републике Србије, тражити смену руководства РТС-а. Косултоваћу своје коалиционе партнере, па да се више не плаше, да не морају више никоме да полажу рачуне, да полажу рачуне својој држави – рекао је министар.

Људи на јавном сервису су, каже, престали да полажу рачуне својој држави, и очигледно више овде рачуна шта ће им неко викнути на улици, него шта је заиста њихов посао.

– Није ствар државно, недржавно, него да извештавате онако како јесте. Нико од вас не тражи да лажете, али немојте да се извињавате неком на улици зато што тражи вашу смену. Ево, ја тражим вашу смену – додао је Вулин.

Тражиће, каже, смену руководства те телевизије, да их „ослободи страха, да не морају нас да малтретирају својим извештавањем којим покушавају да се додворе онима који траже њихову смену.

То, наставља министар, значи да је у реду да кажете „скупило се 100 људи“, али не да се о томе прави троминутни прилог, као да је тамо 1.000 људи, зато јер се бојите да ће вас они сменити.

При том, каже, руководство РТС није реформисало јавни сервис, није усагласило трошкове јавног сервиса, није урадило оно што мора и што су урадила сва друга јавна предузећа.

Променила су се, каже сва јавна предузећа, променио се ЕПС, променила се Железница, променио се РТБ Бор, само РТС није.

– Е, можда је време да се промени. Ја ћу тражити да се промени – каже Вулин.

Он наводи да неће да утиче на нечије известавање, али да препознаје страх у руководству РТС-а, те га треба „ослободити тог страха“.

Извор: informer.rs